Türelem és memória.

Tudatosan készült a nyugdíjas évekre, ezért már időben talált magának egy hobbit: Szűcs Pál még rendőrként dolgozott, amikor az első makettjét gyufákból elkészítette. Már gyerekként is szeretett magának fából játékokat készíteni, a kastélyokért, várakért pedig mindig is rajongott, így talán nem is csoda, hogy végül a makettezés mellett kötött ki.

Az első modellt a párizsi Eiffel-toronyról mintázta, majd hosszú szünet után az ezredfordulón kezdett ismét építeni. Azóta számtalan hazai kastély, műemlék épület került ki a kezei közül, de készített bajor házat, sőt a rendőrség épületét is megmintázta.

A munkamódszere páratlan Magyarországon, a gyufákat ugyanis lecsiszolja és az épületet belül is elkészíti. Nem használ tervrajzot, kizárólag fotók és a saját emlékezet alapján dolgozik. Arra is figyel, hogy méretarányos és élethű legyen a kastély, általában két nyílászáró távolságának arányából indul ki.

Egy-egy épülethez több tízezre gyufaszálra és persze rengeteg türelemre és mérnöki precizitásra van szükség. A makettezést nem tanulta, ő maga kísérletezte ki hosszú évek alatt és a kezdetekhez képest rengeteget fejlődött, finomodott a technikája is. Számtalan kihívással kellett már szembenéznie, de az évtizedek alatt tökéletesítette például a hajítás vagy a ragasztás módszerét. A türelem és a kitartás mellett alapvetően fontos a jó szem, a biztos kéz, a térlátás és a kitűnő emlékezőképesség is.

Szűcs Pál nagyon lényegesnek tartja az értékmentő munkát, ezért gyakran olyan épületeket választ, amelyek romosak, ő azonban utánajárással az eredeti szépségükben próbálja azokat megmutatni. A helyszínre utazva rengeteg fotó készít, gondosan ügyelve a részletekre is. Az épületek belsejét amennyire lehetséges, részletesen és pontosan alakítja ki, lépcsőkkel, korlátokkal, ajtókkal, ablakokkal.

Egy makett megépítése 7 munkanappal és napi 5 munkaórával kalkulálva egy-két éves elfoglaltságot jelent számára. Szűcs Pál régi borotvakésekkel, tűhegyes csipesszel, injekciós tűvel, csiszoló papírral és szikével dolgozik, átlagosan napi 5-6 órát.

Kezdetben a gáztűzhelyhez használt gyufákból dolgozott, majd áttért újak vásárlására, jó ideje azonban már ajándék gyufákkal dolgozik, mindenféle mérettel, a levélgyufától a kandallógyufáig, de jégkrémpálcikákat és fogpiszkálókat is használ.

Egy palota elkészítéséhez legalább húszezer gyufaszál szükséges, de az eddigi legnagyobb alkotást 36 950 darabból illesztette össze. A székesfehérvári Kisfaludi Simay-kastély 18 255 darab gyufaszálból, a mikosdpusztai kastély makettje 25.272 db gyufaszálból készült. Legutóbbi alkotása a monumentális sárvári vár 21 havi munkába került és 72.000 db gyufából áll. A belső termekben a falakon még festményeket is lehet látni.

Az elkészült maketteket üvegbúra alatt tárolja, hogy ne feketedjenek. Országszerte több kiállítást rendeztek már Szűcs Pál az egyedülálló műveiből.

Forrás: pecsaktual.hu