Mivel ritkán beszélünk, ezért inkább levélben szólok hozzád, kérlek, szánj rá pár percet, hogy elolvasd!

Kedves Fiatal!

Tudom a kapcsolatunk nem mindig felhőtlen, de szeretnék veled egyezségre jutni. Ha egy kicsit jobban megértenénk egymás álláspontját, sokkal jobb viszonyban lehetnénk.

Sokszor úgy érzed, nem értelek meg, nem tudom, milyen a mai világ, és te nem érted, miért vagyok ilyen. Nem kezdek “de bezzeg” lózungokba, de valóban más világ volt régen. Amilyenben én nőttem fel és amilyenben te, az már elég messze került egymástól. Talán a szüleid meséltek neked róla, hogy milyen volt fillérekből fagyizni, mekkora nagy dolog volt egy színes tévé és milyen volt az élet egyetlen telefonnal a faluban. Számodra ma már ez csak egy kedves mese, hiszen a technika rengeteget fejlődött. Te már el sem tudod képzelni az életedet a mobiltelefonod vagy internet nélkül. Pedig jó, ha megtanulsz tájékozódni GPS nélkül is! Nem miattam, hanem magad miatt. Én is megtanultam kezelni a számítógépet.

Persze tudom, fiatal vagy és úgy érzed, te már majdnem mindent tudsz, nincs szükséged tanácsra. Én is voltam fiatal, én is éreztem így. De majd rájössz, mert az élet bizony megtanít, hogy sok tanulnivalód van még. Ha okos vagy, figyelsz, fejlődsz, és nem zárkózol el tőlem sem, az idősödő embertől, aki talán segíthet megkönnyíteni az utad. Ehhez kell a nyitottságod és az, hogy tegyél érte, ahogy az én nyitottságom is, hogy ne mondjak le rólad.

Te vagy a jövő, te alakítod a jövőt! Milyennek szeretnéd látni a világot? Ha önző vagy, becstelen és gyűlölködő, a világ is ilyen lesz. Ha kedves vagy, barátságos és segítőkész, a világ is ilyenné fog válni. Tudom, mondani könnyű, de én hiszek benned!

Én már rontottam el dolgokat, viselem a következményeit. Egy élet súlyának terhe görbíti a hátam. Sokszor keserűnek tűnök, ellenségesnek, pedig nem szeretnék az lenni. Ha láttad volna, miken mentem keresztül, talán megértenél.

Az érettség nem kor függvénye, még csak nem is az érettségié, hanem a hozzáállásé, a tapasztalaté. Lehetnénk jóban, beszélgethetnénk, megérthetnénk egymást. Te sem maradsz örökké fiatal, még ha most azt is hiszed. Az idő nagy tanítómester és senkit sem kímél.

Hiszek abban, hogy mindkettőnk tudására szükség van, taníthatunk egymásnak hasznos dolgokat. Számíthatok rád?