A múlt egy darabja.

Különös misztikum lengi be az ősi kardokat. Nemrégiben egy múzeum a saját gyűjteményében bukkant rá egy olyan műtárgyra, ami valójában egy ősi fegyver volt és egy magyarországi folyóból került elő az 1930-as években. 2018-ban egy fiatal svéd lány húzott ki egy viking kardot egy tóból, ami az ő verziójában Artúr királyé lehetett. Most pedig egy párját ritkító lelet került a fókuszba: egy bronzkori kard annyira jó állapotban őrződött meg, hogy még csillog.

Az izgalmas ereklyére egy ősi német sírhelybe temetve bukkantak rá.

A kardot Nördlingenben fedezték fel, Németország déli részén. Az i. e. 14. század végéről származó lelet közel 3000 éves. A kard más bronztárgyakkal együtt egy olyan sírban feküdt, ahova egy férfit, egy nőt és egy fiút temettek. A ritka lelet a bronzkori kézművesség fontos darabja. A markolat nyolcszögletű, bonyolult mintázattal. Bár a bronz már kissé zöldesre színeződött, még mindig úgy csillog a fém, mintha csak nemrég került volna a föld alá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BBC News (@bbcnews) által megosztott bejegyzés

Hogyan és miért került a kard a három ismeretlen ember mellé egy sírba? A válasz még várat magára. A szakértők úgy vélik, hogy a temetkezési helyet és a fegyvert egyaránt további vizsgálatoknak kell még alávetni, de azt már most kijelenthetjük, hogy a fegyver kiválóan megőrződött, ez egészen egyedivé teszi a leletet.

A személyek azonossága és egymással való kapcsolatuk sem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy a bronztárgyat nem dísznek, hanem használati tárgynak szánták.

Kiemelt kép: Archäologie-Büro Dr. Woidich