Nem mindegy, milyen az otthonunk környéke.

Tovább élhetünk, ha sok zöld növénnyel vesszük körbe magunkat – legalábbis a hölgyek esetében ezt állítja egy tanulmány. Azok a nők, akik dús vegetáció mellett, vagy sok-sok zölddel körbevéve élnek, 12%-kal alacsonyabb halálozási rátát mutattak, mint azok, akiknél alig akadt némi növény.

A kutatók különösen a vese-, légzőszervrendszeri- és daganatos betegségek esetében találtak jelentős különbséget.

A tudósok azt is vizsgálták, hogy a fákkal, bokrokkal, és más növényekkel teli környezet miként csökkenti a halálozási rátát. Arra jutottak, hogy a jobb mentális egészség, és a szorosabb szociális kapcsolatok a legerősebb tényezők, de a megnövekedett fizikai aktivitás és a csökkent légszennyezettség is hozzájárult az eredményekhez. A sok fa, bokor, virág az egész közösség egészségi állapotára kedvezőleg hat.

A tanulmány, amelyet két neves amerikai intézet (egy harvardi és egy bostoni) jegyez, 108 630 nőt vizsgált. A tudósok különböző otthonokat térképeztek fel, és nagy felbontású légifelvételeket is használtak, hogy meghatározzák a vegetáció mértékét a háztól való 250-1250 méter között. 2000 és 2008 között követték a nők életét, figyelték a zöld területet és jegyezték a haláleseteket.

Az eredmények magukért beszélnek: a nagyon zöld helyen élő nőknél 41%-kal alacsonyabb volt a vesebetegségben elhunytak száma, 34%-kal a légzőszervi betegségekben elhunytaké, és 13 %-kal kevesebben haltak meg daganatos kór miatt.

A kutatók figyelembe vették azokat a jellemzőket is, amelyek befolyásolhatják a halálozási rátát, így például a kort, a nemzetséget, etnikumot, a dohányzást, és a társadalmi-gazdasági helyzetet. Így sokkal biztosabbak lehettek abban, hogy a kapott különbségeknél a vegetáció játszott fontos szerepet, és nem egyéb tényezők.