6 pontban foglaltuk össze, miben segítenek nekünk.

Akinek van házikedvence, megtapasztalhatta, nap mint nap mennyi örömöt, felhőtlen percet szerez egy kisállat. Napjainkra számtalan tudományos magyarázat született arra, mennyire jó hatással vannak ránk, emberekre mind mentálisan, mind fizikailag.

De miben áll a kisállatok segítsége pontosan? Az egyik elmélet szerint a házikedvencekkel való foglalatosság közben megnő az oxitocinszintünk. A szeretethormonnak is nevezett oxitocin javítja a szociális készségeket, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. Továbbá fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a fájdalomérzetet. Emellett stresszoldó hatással bír, valamint enyhíti a szorongás és depresszió tüneteit is.

Úgy tűnik, a fentiekben leírt kedvező élettani hatásokban részünk lehet, ha a mindennapjainkat egy kutyával vagy macskával (vagy más kedvenccel) osztjuk meg. Az alábbiakban azt részletezzük, hogyan tesznek bennünket kiskedvenceink egészségesebbé, boldogabbá, strapabíróbbá.

1. A hobbiállatoknak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életet élhetünk

A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a más okok miatti elhalálozás aránya, derítette ki egy 3,4 millió ember megfigyelésével készült svéd tanulmány. A kutatók mintegy 12 éven keresztül 40 és 80 év közötti férfiak és nők egészségügyi adatait tanulmányozták és vetették össze, figyelembe véve azt, hogy kutyatulajdonosokról van-e szó vagy sem. A tanulmány megállapítja, hogy az egyedülálló, de kutyát tartó emberek körében az elhalálozási kockázat 33%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozási kockázat pedig 36%-kal volt alacsonyabb azokhoz az egyedülálló emberekhez képest, akik nem tartottak kutyát. A szívroham kockázata 11%-kal volt alacsonyabb a kutyatartók körében. Egy 2019-ben közzétett tanulmány 70 évnyi kutatás adatait foglalta össze: eszerint a kutyatulajdonosok körében 24%-kal alacsonyabb a bármilyen ok miatt bekövetkező elhalálozás aránya. Azok körében, akik már átestek sztrókon vagy szívrohamon, a megismétlődés aránya a kutyatulajdonosok esetén 31%-kal alacsonyabb volt.

2. A házikedvencek enyhítik az allergiát és fokozzák az immunrendszer működését

Az immunrendszer egyik feladata a potenciálisan káros anyagok beazonosítása és ellenanyagok felszabadítása a veszély elhárítása érdekében. Időnként előfordulhat azonban az immunrendszer túlreakciója, amelynek során tévesen ártalmatlan anyagokat azonosít be veszélyesként, allergiás reakciót válva ki ezzel. Gondoljunk csak a vörös szemekre, viszkető bőrre, orrfolyásra, nehézlégzésre.

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a háziállatok tartása allergiát okozhat, például tüsszögünk a szőrtől, kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik életük első évében kutyával vagy macskával éltek egy háztartásban, nem csupán a gyermekkori (és későbbi) allergia kialakulásának az esélye, de az asztma kockázata is jelentősen csökkent. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a macskákkal együtt élő újszülötteknél alacsonyabb a gyermekkori asztma, tüdőgyulladás és bronchiolitisz aránya.

Az immunrendszerünket is erősíti, ha gyermekként élnek körülöttünk kisállatok. A közelségük aktivizálja ugyanis a betegségek elleni védőrendszerünket. Egy vizsgálat során egyetemi hallgatók 18 percig játszottak kutyákkal. Ennek hatására a nyálukban megemelkedett az immunoglobulin A (IgA) szintje, ami erős immunreakcióra utal.

További friss kutatások arra engednek következtetni, hogy összefüggés áll fenn a kisállatok által az otthonunkba behozott mikrobák és az emésztőrendszerünkben élő hasznos baktériumok között. Az állati baktériumoknak való kitettség olyan baktériumokat erősíthet az emberi bélrendszerben, amelyek közérzetjavító és más mentális funkciókat befolyásoló szerepet töltenek be. Napvilágot látott továbbá egy amerikai tanulmány, amely szerint az amish gyerekeknél alacsonyabb az asztma aránya, ami jórészt annak tudható be, hogy a különböző baktériumok gazdatestjeként szolgáló háziállatok közelében nőnek fel. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a kutatások még kezdeti szakaszban vannak, tehát a kedvtelésből tartott állatok mikrobáinak az emberi bélrendszerben élő baktériumokra gyakorolt hatása további kiterjedt vizsgálatok tárgya kell, hogy legyen.

3. A kisállatok fittebbé tesznek

Ez leginkább a kutyatulajdonosokra igaz. Ha szívesen sétáltatjuk a kutyánkat és közben mi is mozgunk vele együtt, fittebbek, edzettebbek leszünk, mint a kutyát nem sétáltató embertársaink. Egy több mint 2000 felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a rendszeres kutyasétáltatók több testmozgást végeztek és kevésbé voltak elhízottak, mint azok, akik nem sétáltattak kutyát. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az idősebb (71-82 éves korosztályhoz tartozó) kutyasétáltatók gyorsabb tempójú és hosszabb távú sétákat tettek, mint a kutyát nem sétáltatók, ráadásul az otthonukban is fizikailag aktívabbak bizonyultak.

4. Házikedvenceink csökkentik a bennünk lévő stresszt

Stressz hatására különböző hormonok, például kortizol szabadul fel a szervezetünkben. Megnő a vércukorszintünk, hogy elegendő epinefrin (adrenalin) álljon a rendelkezésünkre a szív megfelelő vérellátásához. Erre őseinknek minden bizonnyal nagy szükségük is volt, hogy ép bőrrel megússzák többek között a kardfogú tigrisekkel való nem kívánt találkozásokat. A modern korok emberének ezzel szemben például a folyamatos munkahelyi stresszel kell megküzdenie, amelyért sokan igen nagy árat fizetünk. Az állandó stressz megterheli a szervezetünket, megnő a szívbetegség és egyéb betegségek kialakulásának a kockázata. Úgy tűnik azonban, hogy a házikedvencek közelsége képes mindezt ellensúlyozni: alacsonyabban tartja a stresszhormon szintjét és a pulzusszámot. Emellett csökkenti a stressz kiváltotta szorongás és félelem szintjét (elősegíti a stresszre adott pszichológiai válaszokat), valamint fokozza bennünk a nyugalom érzését. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák képesek enyhíteni az idős emberek által elszenvedett stresszt és magányt, de ugyanígy segíthetnek megnyugtatni a vizsga előtt idegeskedő egyetemistákat is. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy már egy 10 perces kutya- vagy macskasimogatás is csökkentette a felmérésben résztvevő főiskolai hallgatók kortizolszintjét.

5. A kisállatoktól egészségesebben működik a szívünk

Kisállataink elárasztanak bennünket feltétlen szeretetükkel, így nem meglepő, hogy nagy hatással vannak szívünk működésére is. Kiderült, hogy a dédelgetett kedvencünkkel töltött perceknek köszönhetően javulhat a szív- és érrendszerünk állapota, minden bizonnyal a fent említett stresszcsökkentő, stresszoldó hatás miatt. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosoknál alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, beleértve az alacsonyabb vérnyomást és koleszterinszintet. A kutyák azokra a betegekre is kedvező hatással vannak, akik esetén már fennáll valamilyen szív- és érrendszeri betegség. A kutyagazdik nagyobb valószínűséggel élnek túl egy szívrohamot is. E tekintetben a macskatulajdonosoknak sem kell aggódniuk – a macskák ragaszkodása hasonló hatást fejt ki. Az egyik tanulmányban a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai több fizikai aktivitásról, jobb étrendről és ideális vércukorszintről számoltak be; valamennyi kiskedvenc közül a kutyatartás esetén mutatták ki a legnagyobb előnyöket.

6. Barátkozzunk, randizzunk: a kisállatok segítenek ismerkedni

Négylábú társaink (különösen azok a kutyafajták, amelyek a napi sétájuk reményében sikeresen kirángatnak bennünket a négy fal közül) segítenek abban, hogy új barátságokat kössünk, közvetlenebbek legyünk, valamint nyitottak legyünk egy párkapcsolatra is. Az egyik felmérés során a kerekesszékes kutyatulajdonosok a sétáltatás során több mosolyt és beszélgetést zsebelhettek be a járókelőktől, mint a kutya nélküli társaik. Egy másik felmérés során főiskolai hallgatók két pszichoterapeuta videóit tekintették meg (az egyik videón a szakember kutyával, a másikon kutya nélkül szerepelt). A hallgatók pozitívabban viszonyultak a kutyás szakemberhez és azt nyilatkozták, hogy vele szívesebben osztanák meg a legszemélyesebb érzéseiket, gondjaikat.