Alulcsapós kerekek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik különlegessége a maga nemében egyedülálló vízimalom Túristvándiban. Az Öreg-Túrra épült malom még ma is működőképes, noha napjainkban múzeumként várja az érdeklődőket. Különleges alkalmakon ma is beindítják a kerekeket.

1315-ben a feljegyzések már említenek vízimalmot itt, a Kölcsei és Kende családok birtokába tartozó területen. A mai malom őse 1752-ben épült és egészen 1945-ig a Kende család tulajdonát képezte. Fénykorában tíz mázsa gabona kellett bele egyszerre, a teljes őrlés pedig öt órát vett igénybe.

Vízimalom portré - panoramio

A II. világháborút követően az épület állapota nagyon leromlott, mivel a termelőszövetkezet birtokában lévő malmot leamortizálták, egyes részeit elhordták. Helyreállítása 1962-65 között történt, legutolsó felújítása 1995 és 1998 között zajlott. A műemlékké nyilvánított épületben azóta a malom történetét, a mesterséget bemutató múzeum működik.

Vízimalom4

Az eredeti malom népies stílusú, kétszintes épület volt 11 ablakkal, három erkéllyel, a tetején fa zsindelyekkel és két toronnyal. Az épület északi és nyugati oldala a partoldalba épült, de nagy része cölöpökön nyugszik. A déli, folyó felőli oldalán találjuk a kuriózumot jelentő három, nagyméretű, alulcsapós vízkereket, itt ugyanis a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket. A kerekek átmérője a lapátokkal együtt, egyenként 6 méter 20 centiméter. A tengelyek a malomtérben facsapágyakon keresztül kapcsolódnak a fogaskerekekhez, amelyek az őrlést végző hengereket mozgatják. A három kerékből kettő a gabona aprítását végező hengereket hajtotta meg, ezek állították elő a darát, vagy „parasztlisztet”. A harmadik henger a darák, dercék őrlését végezte, beállítástól függően eltérő finomságú lisztet produkálva.

Óriás malommal - panoramio

A folyó vizét gátak segítségével felduzzasztották. A malom gyönyörű környezetben fekszik, az Öreg-Túron még a kezdők is vízitúrázhatnak, lenyűgöző a vad-romantikus, kanyargó folyócska. A Nemzetközi Molnártalálkozót a malom udvarán nyaranta megrendezik. Érdekesség, hogy a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Lutra c. filmek egyes jeleneteit is itt forgatták.

A kiemelt kép illusztráció.