Pulzuspontok.

Egy lépés a tudatosságért: a kardioösvények arra ösztönöznek, hogy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel és rögzítjük a túra okozta terhelés közben.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház az erdészetekkel együttműködve az „Út az egészséghez” program keretében kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét, de természetesen egészségesek is végigjárhatják.

Most újabb tanösvényt avattak, mégpedig a fővároshoz közel, Törökbálinton, az Anna-hegyen. A ösvényen nem csak mozoghatunk, de visszajelzést is kaphatunk a szívünk állapotáról. Választhatunk egy rövidebb (3,2 km) és egy hosszabb (5 km) kirándulást is.

Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak.

A túra során mért egészségügyi adatokat (például nyugalmi és terheléses pulzust) egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein.

A program megismertet a túrázókkal néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, a túra során pedig kikölcsönözhető eszközökkel egyéni állapotfelmérést tesz lehetővé.

A kardiotanösvények szimbóluma a szívben kanyargó út. Az útvonalakat az erdőben ezzel a turistaút-jelzéssel látták el.

A programhoz egyedileg kifejlesztett mobilapplikáció is tartozik, melynek segítségével a pulzus- és egyéb egészségügyi adatok egy személyes online felületen rögzíthetők.

A kiemelt kép illusztráció.