Nem kell mindig az újdonság.

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy étteremben tizedszerre is ugyanazt az ételt rendelted, vagy hiába adtak este több jó filmet is a TV-ben, egy olyat választottál, amit már számtalanszor láttál.

Ezek az ismétlődő és ismerős élmények erős érzelmeket válthatnak ki, és sokadik látásra-észlelésre is felfedezhetünk olyan új részleteket, amelyek eddig elkerülték a figyelmünket.

Egy új, átfogó tanulmány (Journal of Personality and Social Psychology) során számos korábbi cikket néztek át, vetettek össze az ismétlődő élmények szemszögéből. Kiderült, hogy a résztvevők sokkal jobban alábecsülték, hogy mennyire fogják az ismétlődő eseményt élvezni, mint ahogy azt később a valóságban tették. Úgy tűnik, hogy alulértékeljük ezen élményeket.

Pedig igazi öröm újraolvasni egy könyvet vagy újra elindítani egy zenei albumot, amit már milliószor végighallgattunk.

Az élmény egy része az ismerősség érzéséből fakad, a komfortérzetből, a másik örömforrás viszont az, hogy még az ismerős dolgokban is mindig képesek vagyunk felfedezni egy-egy apró kis újdonságot. Második-harmadik nekifutásra is akad még íz, illat, érzés, szó, amire rácsodálkozhatunk.

Sokkal izgalmasabb lehet ez a felfedezés, mert valódi a meglepetés akkor, amikor nem is számítunk rá.

Mélyebb érzés ez, nem olyan, mint amikor egy új országba látogatsz és alig győzöd befogadni a látnivalókat, hanem olyan, amikor századszorra mész a kedvenc turistaösvényeden és rácsodálkozol egy szép virágra.

Az élmény befogadásához fontos, hogy ne vegyük természetesnek, olyannak, ami mindenképp jár, ott lesz.

Ha kicsit megakadunk a rutinban, mindössze annyit kell tennünk, hogy új megközelítéssel forduljunk a dolgok felé, keressük azokat az apróságokat, amelyek korábban elkerülték a figyelmünket. Vegyük észre, hogy minden változik, a második élmény sohasem pontosan ugyanaz, mint az első. Keressük az új részleteket, ne hagyjuk, hogy az előítéleteink vezessenek minket.

Az is megoldás, ha egy ideig bizonyos megszokott dolgokat (pl. a kávét, a zabpelyhet vagy a Facebookot) kiiktatjuk az életünkből. Amikor újra visszatérünk hozzájuk, átütő lesz az élmény!