Fekete szív.

A színe szinte fekete, az alakja egy szívre emlékeztet: a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye nem véletlenül olyan kedvelt a fogyasztók körében. Húsa feketés bordó, félkemény, bőlevű és mézédes. A sötét, lilás bordó héjjal rendelkező gyümölcsöt Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati részén, szőlővel és gyümölcsösökkel borított területeken termesztik.

Bogács, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya, Tard, Tibolddaróc térségében utóvulkáni eredetű andezit és riolittufával kevert talaj teszi lehetővé az ősi tájfajta egyedi jellemzőinek kiteljesedését. A terület lefolyása jó, árvíz a patak elöntése miatt kevéssé jellemző. A Szomolyán és környékén található talajok enyhén savanyúak. A mikroklimatikus, illetve talajtani tényezők együttesen kedveztek a Szomolyai fekete mint spontán termő növény kialakulásának és elterjedésének.

Az eredeti, ősi tájfajtákat (Rövidszárú fekete, Mézédes fekete) meg kell különböztetnünk a szelekciós nemesítéssel létrehozott, ma a gyümölcsfaiskolákban is beszerezhető Szomolyai fekete fajtától.

Az Európai Bizottság most jóváhagyta, hogy a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Hangsúlyozták, hogy a gyümölcs évszázados termesztési kultúrájának kiteljesedésében meghatározó szerepet játszott a helyi lakosok tudása és szakértelme.

Forrás: www.mti.hu, kiemelt kép: Szomolyai Cseresznyéskert