Tóparti romantika.

Repül az idő, idén már 90 éves a gyönyörű környezetben épült, páratlan lillafüredi Palotaszálló. Az 1930-ban átadott, Lux Kálmán tervei alapján épült kastélyszerű épület mindig is kedvelt volt a romantikus pihenésre vágyók körében, de nem egyszer szerepelt filmek helyszíneként is. A Palotaszálló 2015 óta a Magyar Értéktár nemzeti értéke.

A 90. születésnapra készül egy új kötet, amely a 75. évfordulóra (2005-ben) kiadott képeskönyv egyfajta kiegészítése.

Nem folytatásról van szó, hiszen a kronologikusan szerkesztett helytörténészi munka után idén egy mozaikszerűen felépülő kiadvány jelenik meg, amelyben az érdekes sztorikat, film- és kultúrtörténeti témákat és privát élményeket feldolgozó írások a Palotaszálló és Lillafüred többféle-másféle és talán kevésbé ismert arcát fedik fel…

A Hámori-tó jegén korcsolyázó Szindbád, Krúdy halhatatlan hőse, az elegánsan Lillára robogó Meseautó, a vendégek között rejtőzködő ellenséges kém, Rodolfo lillafüredi kártyatrükkje, József Attila viszonzatlan szerelmi históriája, az egyaránt legendás 1933-as Írókongresszus és a 39-es Filmhét, a perecesi sorozatgyilkos asszony… de nem feledkezhetünk meg a „Palotaszálló” című operettről, vagy a szintén megénekelt Hámori-tóról, „melynek vize mámorító”, sem pedig „a magyar Semmeringről”, ami mögött érdekes építészeti párhuzam sejlik fel.

Aki kíváncsi arra, hogy mit tud a legendás szállóról, most megmérettetheti tudását, hiszen több részes kvízsorozatot indít egy blog.

A hetente hat-hat kérdéssel bővülő kérdéssorra válaszolók között könyv- és ajándékcsomagokat osztanak szét, köztük a már említett új, jubileumi kötetből is. A főnyeremény a Koffertúrák ajándékutalványa.

További információ és a kvíz itt elérhető: utanamsracok.blogspot.com