Aki aggódik az időskori csonttörés miatt, örülni fog ennek a zöldségekről szóló hírnek!
A csonttörések és a K1 vitamin összefüggéseit vizsgálta az Edith Cowan Kutatóintézet (ECU) Nyugat-Ausztrál Egyetemmel együttműködésben végzett tanulmánya. 1400 idősebb ausztrál nő életét követték 14,5 éven keresztül, és érdekes eredményre jutottak.
A kutatásuk eredménye azt mutatta, hogy azoknál a nőknél, akik több mint 100 mikrogramm K1-vitamint fogyasztottak – ami körülbelül 125 g zöldségnek felel meg – 31 százalékkal kisebb valószínűséggel fordult elő bármilyen csonttörés, összehasonlítva azokkal a résztvevőkkel, akik 60 mikrogrammnál kevesebb K1-vitamint vittek be a szervezetükbe. Ausztráliában jelenleg a 60 mikrogramm az ajánlott napi K-vitamin bevitel a felnőtt nők számára.
Még pozitívabb eredmények születtek a csípőtáji törések tekintetében: a legtöbb K1-vitamint fogyasztók felére (49 százalék) csökkentették a kórházi kezelés kockázatát.
A vizsgálat vezetője, Dr. Marc Sim szerint az eredmények további bizonyítékai a K1-vitamin előnyeinek, amelyről kimutatták, hogy javítja a szív- és érrendszeri egészséget is.
„Eredményeink függetlenek a törések arányának korábban megállapított okaitól, beleértve a testtömeg-indexet, a kalciumbevitelt, a D-vitamin-szintet és a hajlamosító betegségeket” – mondta. „A K1-vitamin hatásait vizsgálva feltárták a vitamin szerepét a csontokat merevítő kalcium beépítésében.”
Egy korábbi ECU-vizsgálat azt mutatja, hogy a napi 100 mikrogrammnál kevesebb K1-vitamin bevitel túl alacsony lehet a csontok szilárdságának időskori megtartásához.
Szóval mit együnk – és mennyit?
A kutatók szerint tehát napi 100 mikrogrammnál több K1-vitamin fogyasztása az ideális – és szerencsére ezt nem túl nehéz megtenni.
„A napi ennyi K1-vitamin fogyasztása könnyen elérhető, ha 75-150 g, azaz egy-két adagnak megfelelő mennyiségű zöldséget, például spenótot, kelkáposztát, brokkolit és káposztát fogyasztunk” – mondta.
„Ez egy újabb ok arra, hogy kövessük a közegészségügyi irányelveket, amelyek a magasabb zöldségbevitelt javasolják, beleértve a heti egy-két adag leveles zöldséget – ami összhangban van tanulmányunk ajánlásaival.”
Mely élelmiszerek gazdagok K1-vitaminban?
Zöldségek: kelkáposzta, spenót, brokkoli, zöldbab. Minél zöldebb a levele, annál jobb! Ezeket nyersen és főzve, párolva is fogyaszthatjuk.
Gyümölcsök: szilva, kivi, avokádó, feketeribizli, füge, szőlő.
A zöldségekben és gyümölcsökben elfogyasztott K1-vitamin tehát segít csökkenteni a csonttörés és az ezt követő kórházi kezelési kockázatát az idősödő nők esetében. A teljes tanulmányt a kutatók a Food & Function című folyóiratban publikálták.