Húsvéti készülődés.

Mutassuk meg bátran, ha mesterek vagyunk a tojásfestésben, vagy csak úgy gondoljuk, hogy olyan mintázatot tudunk készíteni, amilyet más nem. Mosonyi Éva pécsi tojásíró népi iparművész kezdeményezése ’Nemzetünk hímes tojásai címmel’ várja az alkotásokat!

A művésznőnek évről évre az a célja, hogy összegyűjtse és virtuális kiállításon bemutassa, milyen húsvéti tojásokat készítenek a magyarok a több száz éves hagyománynak megfelelően itthon és az ország határain kívül.

A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetjük meg, mégpedig úgy, hogy a tojást a tenyerünkben tartva készítjük a képet, ezzel bemutatva, hogy a saját alkotásunkról van szó.

A fényképeket 2022. április 10-ig várják, a beérkezett alkotásokból pedig virtuális képsorozat készül az ünnepre.

Bármilyen technikával díszített tojással nevezhetünk, legyen akár hagyományos népi eljárás, akár rendhagyó díszítési mód. A tavalyi felhívásra kilenc országból csaknem négyszáz hímes tojásról érkeztek fotók. A legfiatalabb jelentkező három és fél, a legidősebb több mint kilencvenéves volt. Többségük hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, kisebb részük szabadon választott díszítési módot alkalmazott.

Érdemes a Facebook oldalt követni: facebook.com/nemzetunkhimestojasai