Hamarosan itt a húsvét, amikor végre minőségi időt tölthetünk a szeretteinkkel.

Az ünneplés nem telhet el közös étkezés nélkül: ez kiváló alkalom arra, hogy valami különlegeset varázsoljunk az asztalra. Miért ne lehetne a menü finom és egészséges is egyszerre? Alábbi összeállításunkban olyan recepteket találsz, amikkel nem kell lemondania a családnak a fittségről, de a hagyományos ízekről sem.

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk többet enni a megszokottnál. Bizony nem nehéz plusz kilók nélkül zárni az húsvétot sem, de szerencsére van megoldás az önmegtartóztatáson kívül is. Vitaminokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, laktató fehérjék kombinációját bátran fogyaszthatjuk. Íme egy teljes ünnepi menü, ami nem csak ízletes, de egészséges is.

Sonkaleves zöldségekkel

Semmi nem veszhet kárba: használjuk fel a húsvéti sonka főzőlevét! A leveshez tisztítsunk meg és vágjuk karikára két nagyobb szál répát, paszternákot, majd kezdjük el pirítani. Adjunk hozzá hagymát, nyomott fokhagymát, újhagymát, és egy kevéske olajat. Ezután jöhetnek a fűszerek: kömény, pirospaprika, babérlevél, szerecsendió, lestyán. Ha kellően megpirultak a zöldségek, öntsük fel őket a főzőlével, kockázott krumplival, karalábéval, spárgával, és ha még van, maradék sonkával. Amikor a krumpli puhára főtt, óvatosan beleütünk pár tojást, és kb. 10 percig, szigorúan keverés nélkül tovább főzzük. Az újhagyma felkarikázott zöld részével megszórva tálaljuk.

Fehérboros báránycomb gazdag zöldségágyon

A bárány tipikus húsvéti ételnek számít. Táp- és energiaértéke hasonló a sovány sertéshúséhoz, ami bár magasabb, mint a szárnyasoké vagy a halféléké, a végeredmény “korrigálható” egy jól megválasztott körettel. Első lépésként a bárányhúst megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A húst egy mély tepsibe fektetjük, és egy kevés felforrósított vajat öntünk rá. Egy kiló húshoz két fej hagymát használunk, melyet felszeletelve teszünk mellé, aláöntünk 2 dl fehérbort, alufóliával lefedjük, és kb. 60 percig sütjük. Ha ez letelt, levesszük a fóliát, 4 paradicsomot és 2 ág rozmaringot teszünk a tepsibe a hús mellé, még 2 dl fehérborral meglocsoljuk, és további 30 percet sütjük. Köretnek jöhet a zöldbab, brokkoli és a kelbimbó, melyeket enyhén sós vízben roppanósra párolunk, majd leszűrünk, serpenyőbe öntünk, és a hús sütőlevéből 4-5 evőkanálnyival összeforgatunk. A sült paradicsommal igazán ínycsiklandozó lesz!

Nassolnivalók

A desszert elmaradhatatlan kelléke egy igazi lakomának. Mindannyian tudjuk, hogy a tömény csokoládék és cukorkák nincsenek jó hatással az egészségünkre, de nem kell elkeserednie az édesszájúaknak: vannak olyan alternatívák, amikkel nem kell teljesen lemondaniuk az édességekről. A kínáló tálba kerülhetnek magvak, vagy aszalt gyümölcsök, a Mixit mandula alapú tojásai liofilizált áfonyával keverve még mutatósak is.

Ha ezen kívül is készülnénk valamivel, egy kakaós-kókuszos zabkeksz biztos, hogy még a locsolókat is megörvendezteti. Elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy tálban elkeverünk 7,5 dkg zablisztet ugyanennyi zabpehellyel, 2 evőkanál kakaóporral és 4,5 dkg kókuszreszelékkel. Egy evőkanál vajat és 1 dl zabtejet egy bögrébe rakunk, és összeolvasztunk mikróban, majd ebbe 2 evőkanál steviát teszünk. Egy csipet szódabikarbónát elkeverünk 1 evőkanál meleg vízzel, és hozzáadjuk a vajas folyadékhoz, majd a bögre tartalmát a száraz hozzávalókhoz öntjük. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit, és két kanál segítségével keksz adagokat rakunk rá, amiket laposra nyomkodunk. A kekszek nem fognak nőni, és összefolyni sütés közben. 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük őket.