Nagyobb odafigyelést igényelnek.

Sok ember számára szúnyogok egyszerűen a nyár kellemetlen velejárói. Mások szerint az élet megkeserítői. És van, aki csak legyint pár viszkető pöttyre.

A csípés általában pár nap alatt elmúlik, igaz, addig viszket, muszáj vakarni. Időről-időre felröppennek olyan hírek, amelyek szerint a szúnyogcsípés bármely életkorban veszélyeket rejthet, de az idősebbek még nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Esetükben akár súlyos betegség is követheti a vérszívó támadását, mivel az ő immunrendszerük már gyengébb.

Kétségtelen, hogy a szúnyogok terjeszthetnek vírusos betegségeket is, amelyek közül a legismertebb a nyugat-nílusi láz – ám ezek a betegségek szerencsére ritkán fordulnak elő. A vírusfertőzés legtöbbször tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel lezajlik, azonban akadhatnak súlyos esetek – főként a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél. A tünetek influenzaszerűek, láz, torokfájás, hányás, fényérzékenység és izomfájdalom is előfordul. Általában ezen tünetek mellett is 1-2 hét alatt lezajlik a betegség, és csak nagyon kevés eset az, ahol valóban súlyos gondok lépnek fel. Amennyiben magas láz, fejfájás, tarkómerevség, eszméletvesztés, görcsök, látásvesztés, remegés, bénulás jelentkezik, haladéktalanul hívjunk orvosi segítséget!

Mint jeleztük, az idősek ezeknek a veszélyeknek fokozottan ki vannak téve.

Esetükben a betegségek lefolyása sokkal elhúzódóbb, szövődményekkel terhelt lehet, így például súlyos idegrendszeri károsodás maradhat vissza. Hamarabb kiszáradhatnak, gyorsabban lépnek fel légzési panaszok, nehezebben épülnek fel. Nagyon súlyos esetben pedig halállal is végződhet a fertőzés. Idősebbeknél már az enyhébb tünetekkel is kérjünk orvosi segítséget!

Az elmondottak miatt fontos, hogy lehetőleg elkerüljük a szúnyogcsípést, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb esélye legyen a vérszívóknak.

A szúnyogok legszívesebben hajnalban és alkonyatkor csípnek, így ebben az időszakban ne tartózkodjunk kültéren. A szakértők azt javasolják, hogy ne használjunk parfümöt sem, mert az is csalogathatja a szúnyogokat. Viseljünk hosszúszárú nadrágot, hosszúujjú inget. Használjunk illóolajokat, bőrkímélő spray-ket, amelyek távoltartják a rovarokat. A lakásunkat védjük szúnyogháló felszerelésével. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen állott víz a környékünkön (kerti víztározó, etető, itató).