Fájdalomcsillapító morfium.

2016 óta hungarikum Kabay János életműve. Az egész világon ismert és használt találmánya, a modern morfingyártást megreformáló módszere máig felülmúlhatatlan tudományos eredmény, a költséges és veszélyes ópiumfázist kikerülő tömeggyártási technológia a magyar genius felfedezése.

Kabay János 1896-ban született Tiszavasváriban. A hajdúnánási gimnáziumban érettségizett, majd felvételt nyert a Budapesti Műegyetemre, de a műszaki pályát elhagyva gyógyszerész vált belőle. 1925-ben a Gyógynövény-kísérleti Állomáson későbbi feleségével, a vegyészként dolgozó Dr. Kelp Ilonával együtt kidolgozta a morfin-nyerés ipari módszerét (előbb zöld növényből, az ún. zöld-eljárás keretében). 1927-ben Büdszentmihályon megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat. 1931-ben a módszert továbbfejlesztve kidolgozta az ún. „száraz eljárást”, amelynek során az addig csak mezőgazdasági hulladékként használt száraz mákszalmából tudták a morfint nyerni. A termelők így megtarthatták és értékesíthették a mákszemeket is.

A magyar feltaláló, kutató vegyész életművének központi eleme, a világ gyógyszergyártásának egy döntő szegmensét, a morfingyártást megreformáló, és azóta is meghatározó két speciális találmányára építve, Kabay-módszer néven vonult be a tudományos köztudatba. E két, egymással összefüggő gyógyszerészeti felfedezés megmutatta az utat az ellenőrzött morfingyártáshoz az ópium-fázis elkerülésével. A világ összes gyógyszergyárában a mai napig az ipari „morfingyártás magyar atyjának” módszerével állítják elő száraz mákszalmából az orvoslásban elengedhetetlen alapanyagot képező morfint.

Kabay bebizonyította azt, amiben senki nem hitt, hogy a morfin változatlan összetételben megvan az érett mákban is. A tudományos körök véleményével szembehelyezkedve szélmalomharcot folytatott. A szakmai elismerést épp akkor kezdte kivívni, amikor sikerei kapujában, 39 éves korában egy sérvműtét után fellépő vérmérgezésben hunyt el döbbenetes hirtelenséggel.

Találmánya világszenzáció, olyan problémát oldott meg vele, amellyel gazdag, jól felszerelt francia és német laborokban több száz évig hiába próbálkoztak. Kabay János életműve 2016 óta hungarikum.

Forrás: kabayjanos.eu