Újraéled az 50 éves erdei tornamozgalom.

Talán már anélkül is sokan űzik ezt a sportot, hogy tudnának róla: a vitaparcour ugyanis az, amikor kimegyünk lépcsőzni egy kicsit, az erdei sétánk közben nyújtózunk a tűzrakó melletti asztalnál vagy átmozgatjuk magunkat egy fának támaszkodva némi tornával.

A vitaparcour reneszánszát éli. Egyre népszerűbbé válik, ahogy egyre több időt tölthetünk a szabadban, aminek most minden percét megbecsüljük. Ehhez a sporthoz nincs szükségünk tornateremre, mégis az egész testet át tudjuk mozgatni.

Az ötlet, hogy elegyítsük a futást, a sétát és a szabadtéri tornát, már 1968-ban felmerült Svájcban. Még sportklub is alakult, ahol faágakat és rönköket használtak sporteszközként. De jól emlékszünk még arra, hogy hazánkban is sorra nyíltak az erdei tornapályák: egy részük azóta teljesen lepusztult, mások viszont felújítva várják a mozogni vágyókat!

Nem csoda, hogy nagyon gyorsan népszerűvé vált ez a mozgásforma az 1970-es években, nem csak Svájcban, de egész Európában, majd az USA-ban is. Bár később valahogy mégis egyre kevesebben űzték, pedig ha belegondolunk, nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, viszont a friss levegőn mozoghatunk.

Most, a koronavírus-járvány idején egyre többen fedezik fel újra a vitaparcourt. Magunk is kialakíthatjuk a saját pályánkat, és akkor is nekikezdhetünk a mozgásnak, ha már nem a legfiatalabb korosztályba tartozunk.

Aki már most is sétál vagy fut, az tulajdonképpen csak annyival egészítse ki a testmozgást, hogy néhány helyen megállva tornázzon. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: néhány nyújtógyakorlat egy padnál, guggolás a fa törzsének támaszkodva, egy nagy sziklánál lábmunka. Átugorhatunk egy leesett ágat, farönköt, felfuthatunk az erdei lépcsőkön, egy kerítésbe kapaszkodva egyensúlygyakorlatokat végezhetünk. Egyszerre móka és kreatív időtöltés felfedezni az erdei játszóteret.

Természetesen, mint minden mozgásformával, ezzel a sporttal is óvatosnak kell lennünk. Ne maradjon ki a bemelegítés, és mindig álljunk le, ha fájdalmat érzünk! A járvány idején pedig ne fogdossunk puszta kézzel olyan felületeket, amelyekhez mások is hozzáértek (érdemes például kesztyűt húznunk).

Ne feledjük: a testmozgás a testi-lelki egészségünkhöz is hozzájárul!

https://www.youtube.com/watch?v=hA2zgJJDLfg&feature=youtu.be