Saját tojás.

Mára megtanultuk, hogy amit lehet, szelektíven gyűjtsünk, de ezzel nincs megoldva a probléma: kevesen gondolnak bele, hogy az így keletkezett hulladékkal is kezdeni kell valamit. Hiába zsákoljuk, kötegeljük a zöldhulladékot, annak kezelése, szállítása még így is komoly anyagi ráfordítást igényel az önkormányzatok részéről.

Érden most egy különleges projekttel próbálnak a szemléleten formálni.

A „Tyúkokkal a környezetvédelemért” elnevezésű felhívással az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. a háztartásokban keletkező biológiailag lebomló hulladékok mennyiségének csökkentését szeretné elérni.

A Kft. a lakók igénylése alapján 3-5 db tyúkot ad (kertes övezeti) háztartásonként, ráadásul ingyen. A cél az, hogy így kevesebb zöldhulladék keletkezzen, mivel a csirkéket kapirgálós formában kell tartani (étrendjüket kiegészítve hagyományos takarmánnyal is). A szárnyasokról nekünk kell gondoskodnunk, azonban a tojást is mi gyűjthetjük be. Az év leteltével szabadon rendelkezhetünk az állatokkal, le is vághatjuk, el is adhatjuk, ajándékozhatjuk őket.

A projekt célkitűzései szerint az így kapirgáló, szabadon tartott állatok munkájának hála éves szinten akár 30 kg zöldhulladékkal is kevesebb fog a háztartásokban keletkezni.

Aki bele szeretne vágni a programba, annak ismerni kell a tartási feltételeket, vállalni kell, hogy nem kerül több zöldhulladék a kukákba, a gazda biztosítani tudja az egyszeri éves ellenőrzést, valamint azt, hogy ha a tyúkokat a beszerzéstől számított egy éven belül levágják, a gazda megtéríti a tyúkok árát, ami 600 Ft/tyúk.

A programban való részvételhez szükséges dokumentációt ITT lehet letölteni.

Forrás: www.eth-erd.hu