Alacsonyabb pulzus és vérnyomás.

Édes kis bárányok, tündéri röfik, imádni való kutyusok: az ilyen képek felett szinte senki figyelme sem siklik el, egy pillantást biztosan vetünk rájuk, netán el is mosolyodunk és érezzük, hogy átjár minket valami melegség. A Leeds-i Egyetem kutatói szerint ennél több történik velünk: nyugodtabbak, egészségesebbek leszünk.

Az angol oktatási intézmény a Nyugat-Ausztráliai Turisztikai Központtal közösen vizsgálta a bájos állatképek élettani és pszichológiai hatását az egyetem hallgatóin és munkatársain.

A beszámoló szerint 19 résztvevőt kértek meg arra, hogy nézzenek meg egy félórás felvételt, amelyben számtalan állat képe és videója tűnt fel, így például Ausztrália ikonikus erszényese, a kurtafarkú kenguru, más néven quokka.

A 19 emberből 15-nek valamilyen vizsgát kellett tennie 90 perccel a mozizást követően, 4 tudományos munkatárs pedig stresszes hétköznapokról számolt be.

Minden egyes résztvevő pulzusszáma csökkent a felvételek megtekintését követően 30 percre. Az átlagos vérnyomás is csökkent, 136/88–ról 115/71-re, azaz az ideális határértékek közé.

Azok a résztvevők, akik megnézték a lejátszást, egy 20 kérdésből álló ívre is válaszoltak, amelynek segítségével a kutatók a stressz-szintjüket is mérni tudták. Egyes esetekben a szorongás, idegesség szintje közel 50%-ra csökkent, ami azt jelzi, hogy a bájos állatképek erőteljes stresszcsökkentő és hangulatjavító hatással bírnak.

A felvételek nagyobb hatással bírtak, mint a képek, ezért feltételezhető, hogy még jobb (sőt, a legjobb) élőben találkozni ezekkel az állatokkal, foglalkozni velük, megsimogatni őket.

A vizsgálatok eddig csak kevés résztvevővel zajlottak, 8 ismétlésben. Mindenképpen nagyobb volumenű elemzésekre van szükség, hogy még többet megtudjunk a tündéri fotók pozitív hatásáról.