Meggyőző fotók.

Lenyűgöző ökológiai vívmány: a kopasz domb Sinopban milliónyi fától zöldell. A munkáért felelős török erdésztechnikus, Hikmet Kaya büszkén mutatja a változásról készült fotót.

24 éves hivatali ideje alatt Hikmet Kaya az erdőtelepítés vezetőjeként az erdősítésre  fókuszált. Irányításával több mint 25 millió facsemetét ültettek el a kopár dombokon, amivel zöld oázissá változtatták a területet.

Az elképesztő munkát 1978-ban kezdte, Boyabat sztyppés vidékén egyaránt támaszkodva  a helyi közösségekre és specialista csapatokra. Az volt a terv, hogy egy zöld, emberek és állatok számára is élhető erdőséget hozzanak létre. Soha nem pihent, keményen dolgozott a célért. Noha Kaya 2002-ben visszavonult, a mai napig egyfajta helyi hősként tekintenek rá, amelynek eredménye több elismerés is. A fák pedig élnek és virulnak tovább, 41  évvel a munka kezdete után már nagyon látványos a változás.

A képek, amelyeken jól látható a terület előtte és utána, vírusként terjedtek Törökországban. A különbség óriási.

Az erdők pusztulása és az elsivatagosodás rendkívül látványos következményekkel jár, de amit a férfi elért a munkájával, szintén nagyon meggyőző.

Kaya rendkívül boldog amiatt, hogy a régiót újra erdők borítják. Noha már nem sokan emlékeznek arra hogy miként is festett a táj néhány évtizeddel ezelőtt, a kb 25-30 millió facsemete ültetése drasztikus változást hozott.

Törökországban az erdőkkel borított terület 2000 óta 5.4%-kal csökkent. Bár az erdősítés sokszor az állami célokon és támogatáson múlik, nagyon lényeges, hogy az egyes embere mennyit tesznek a környezetért, hiszen ahogy a példa is mutatja: akár egy elszánt harcos képes gyökeres változást elérni.

Kiemelt kép: AA, İHA