Sírkerti szüret.

Közösségi kertészkedés a temetőkben? Bécsben már lehetséges! Az osztrák főváros két kerületében igyekeznek ezzel a rendhagyó ötlettel hasznosítani a jelenleg nem használt zöldfelületeket. Az osztrák főváros lakói számára a sírkertek a pihenés, relaxálás színhelyei is, mostantól pedig a 46 városi temetőben sírhellyel rendelkezők hamarosan bio zöldségeket is szüretelhetnek.

Az Ackerhelden cég és a temetők együttműködése révén a bécsi központi temetőben és a meidlingi délnyugati sírkertben debütál a formabontó kertészkedés.

Az Ackerhelden már számtalan városi kertet valósított meg Bécsben is, az osztrák nagyvárosban egyébként is népszerűek   közösségi kertek. Ezek a kis területek nem csak ahhoz járulnak hozzá, hogy a városlakók is saját zöldséget szüreteljenek, de az ott élő beporzóknak is táplálékot nyújtanak, tisztítják a levegőt, oxigént termelnek, kedvező mikroklímát alakítanak ki, növelik a biodiverzitást.

Vienna Central Cemetery

A temető zöldségesparcelláit 139 euróért lehet egy évre bérbe venni, az összeg magában foglalja többek között a talaj előkészítését, a palántákat, a szerszámokat és a tanácsadást is.  Ezek a 24 m²-es kis ágyások a szezon kezdetén, májusban biozöldségekkel kerülnek beültetésre: először 8 zöldségfajjal, amihez később még négyféle palánta érkezik.

Az Ackerhelden segíti a kertészkedőket, hasznos tanácsokkal látja elő őket a növények gondozását illetően. A szükséges kerti szerszámokat is ők biztosítják, sőt igény esetén maguk is munkába állnak.

Az ágyásokat azok gondozhatják, akik sírhellyel rendelkeznek a 46 bécsi városi temető valamelyikében. A kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak!