Barlangban érlelik.

A sajt hazánkban sem a legolcsóbb élelmiszer, de a nagyvilágban egyes típusok ára ténylegesen az egekbe szökhet. Egy spanyol étterem nemrég elképesztő összeget, kb. 11 millió Ft-ot fizetett egy 2,2 kg-os sajtdarabért (kb. félmillió Ft tehát 10 dkg belőle). A kézzel készült ínyencség ezzel rekordot állított fel, mint a világ legdrágább sajtja.

Minden év augusztusának utolsó hetében az asztúriai Las Arenas de Cabrales városában izgalmas verseny zajlik: a legjobb Cabrales sajtokat választják ki, amelyekre árverés keretében licitálni lehet. Ebben az évben a Llagar de Colloto, egy Oviedóban lévő étterem elképesztő összegért vette meg azt a sajtot, ami tehén- és kecsketejből készült, majd néhány hónapon át érlelődött a Los Picos de Europa hegység egyik barlangjában. A sajt egészen pontosan 10 hónapot töltött a tengerszintfeletti 1500 méteres magasságban.

Cabrales

A nyertes Los Puertos sajtműhely termékét 15 sajtkészítő portékái közül választotta ki a zsűri. A vendéglő egyébként az utóbbi években mindenkire rálicitál, hihetetlen összegeket adva a sajtokért. A Cabrales egy natúr sajt, amit kézzel készítenek, nyers tehéntejből vagy 2-3 tej keverékéből (tehén-, juh- és kecsketej). A barlangban előforduló nedves körülmények miatt penészgombák fejlődnek a termékben, jellegzetes kék-zöld mintázatot és karakteres ízt adva a sajtnak.

A kiemelt kép illusztráció.