Ügyeljünk az unokákra!

Nem minden növény ártalmatlan, amelyik szép! Bizony a kiskertben, a balkonon is nevelgetünk mérgező egyedeket. Bár ezek elsősorban a gyerekekre (unokák!) lehetnek veszélyesek, nem árt tudnunk, hogy melyik árthat, ha lenyeljük, megesszük. Sokszor hallunk félinformációkat, néhányan képesek akár teát főzni bizonytalan „csodareceptek” alapján… Legyünk óvatosak, mindig tájékozódjunk, az alábbi növények esetében pedig tartsuk szem előtt, hogy mérgezőek!

1. Leander

A leander az egyik legmérgezőbb növény, amit világszerte tartanak a kiskertekben, teraszokon. Sőt, gyakran iskolák, óvodák udvarán is ott virít a szép virágú növény. Bármely növényi rész lenyelése halálos lehet, különösen gyermekek esetében. Még a levelek „elszívása” cigarettában is halállal végződhet. Nem véletlen, hogy Srí Lankában az öngyilkosok kedvelt növénye.

2. Nadragulya

Mind a levelei, mind a termései súlyosan mérgezőek, és a történelemből is jól ismert, mint halálos növény. Nem véletlen, hogy mérges cseresznye, veszettfű, ördögfű néven is ismert. Rokonai, a tojásgyümölcs, a paradicsom, a burgonya szintén tartalmaznak méreganyagokat – zömmel a leveleikben.

Fotó: benet2006/flickr

3. Tiszafa

Meglehetősen gyakori Európában, a növény minden része rendkívül mérgező, kivéve a piros magköpenyt. Öngyilkosok előszeretettel esznek belőle (sajnos néha gyerekek is!). A mérgezés tünetei közé tartozik a heves szívdobogás, izomgörcs és nehézlégzés.

4. Nárcisz

A tavasz hírnökeként a kertek többségében ott virít ez a szép virágú növény. A hagymája azonban összetéveszthető az ehető hagymával, és sajnos ez nem ehető, viszont mérgező (ne tároljuk őket egy helyen a kamrában).

5. Ricinus

A ricinus magjai a világ egyik legmérgezőbb anyagát tartalmazzák, a ricint. Egyetlen magban elegendő ricin van ahhoz, hogy pár perc alatt végezzen egy felnőttel.  Ennek ellenére gyakran ültetik dísznövényként, még közparkokba is.

6. Angyaltrombita

A bájos angyaltrombita hatalmas, trombita alakú virágaival nagy kedvenc. Sajnos ő is mérgező, a növény minden része toxint tartalmaz, melynek lenyelése veszélyes lehet emberre és állatra egyaránt.

Fotó: Tricia/flickr

7. Sisakvirág

Mérgét már az ókori harcosok is használták az ellenség vizének megmérgezésére, és nem véletlenül hívják a „mérgek királynőjé”-nek sem. Nemrég egy brit kertész lett a virág áldozata, ugyanis védőfelszerelés nélkül bíbelődött a sisakvirágokkal, és egyszerűen összeesett, majd pár nap múlva elhunyt a kórházban.

Fotó: Bernd Haynold/Wikimedia Commons

8. Sarkantyúfű

Magja és a fiatal növények mérgezőek mind az emberek, mind az állatok számra. A növény öregedésével csökken a méreganyag mennyisége. Számos alkaloidot tartalmaz, amelyek elesettséget, izomgörcsöket, fájdalmat, émelygést okoznak, súlyos esetben légzésbénuláshoz és halálhoz vezetnek.

9. Fehér békabogyó (Actaea pachypoda)

Még szerencse, hogy a növény hátborzongató bogyói nem csábítanak evésre, mert a lenyelésük meg is ölhetne bárkit. A bogyók ugyanis olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek azonnali nyugtató hatást fejtenek ki a szívizomszövetre. A mérgezés tünetei közé tartoznak a száj- és torokégés, nyáladzás, gyomorfájás, hasmenés, szédülés, hallucinációk, akár szívmegállás és halál is.

Fotó: benet2006/flickr

10. Gyűszűvirág

Mérgezőek a magok, a szár, a virágok és a levelek is. Szívre ható glikozidokat tartalmaz, szapora szívverést, zavartságot és fejfájást okoz, mely halálhoz is vezethet.

Forrás: www.mnn.com