Hosszú élet, hosszú karrier.

Dr. Howard Tucker 1922-ben született Ohio államban, Clevelandben. Szüleivel és fivérével élt, a családját is érzékenyen érintette az 1929-es gazdasági világválság. A szülők rengeteg áldozatot hoztak a gyerekek boldogságáért, bátorították őket, hogy foglalkozzanak a kedvteléseikkel. Howard a zenéért rajongott, hegedült és basszusgitározott, ebben képzelte a jövőjét, de a középiskolában mégis a gyógyítás felé fordult. Fontos volt számára, hogy az embereknek segítsen és kapcsolatba kerüljön velük. Orvosi tanulmányai után a tengerészetnél szolgált, részt vett a II. világháborúban, majd a koreai háborúban is.

Visszatérve a neurológiai területen dolgozott New Yorkban, miközben Clevelandban is tanított, minden héten a két város között ingázva.New Yorkban aztán a szerelem is utolérte egy csinos medikus hallgató személyében. 1957-ben összeházasodtak Sue-val és később 4 gyermekük született.

A karrierje során Howard számos ritka eseten dolgozott, így például a rejtélyes nevű ’Csipkerózsikák’ eseten 1960-ban. Két fiatal beteg hónapokon át hol felébredt, hol kómába esett. 20 orvos képtelen volt felállítani a diagnózist, amikor Howard és csapata rájött a megoldásra. A barbiturát mérgezést később vérvétellel tudták bebizonyítani. Egy másik esetnél olyan szklerózisos beteget diagnosztizált, akinél az MR sem mutatta ki a betegséget.

75 évnyi szolgálat után sokan kérdezik az idős orvost, hogy miért dolgozik még mindig. Ő viszont el sem tudja képzelni, hogy ne így tegyen. Addig szeretne rendelni, a míg képes rá, számára kihívás, hogy átgondoljon egy esetet és segítsen, ugyanúgy élteti, mint a következő generációk tanítása, nevelése. ’Ha szereted, amit csinálsz és még mindig képes vagy rá, miért is vonulnál vissza?’ – teszi fel a kérdést.

67 évesen egyébként jogi vizsgát is tett, így orvosi-jogi ügyekben is praktizál. Az biztos, hogy elképesztő tapasztalatot, tudást halmozott fel az elmúlt évtizedek alatt. Az orvostudomány mellett a technológia is rengeteget fejlődött, de őt nem akadályozza, mindig a tanulásra törekszik, így az új eljárásokat is megismeri, megtanulja.

Howard unokája segítségével jelentkezett a rekord címre, miután elolvasott egy írást a világ legidősebb borbélyáról és rájött, hogy vele egyidős. A Guinness-rekordot már 98 évesen és 231 naposan megkapta 2021 februárjában.

Ha épp nem praktizál, akkor is igen aktív és tevékeny. 4 gyermek, 10 unokája és szerető felesége körében tölti az idejét. Sue 89 évesen szintén még aktív pszichoanalitikusként dolgozik. Múzeumokba, éttermekbe járnak, de Howard télen például hótalpazni is imád.

A 100 éves doktor azt mondja, hogy a családjában a hosszú élet nem ritkaság, ő ezt megfelelő értenddel és mértékletes alkoholfogyasztással támogatja. Kiemeli, hogy a kedvesség és az emberekkel való bánásmód is nagyon fontos, maga például tisztel minden etnikai, vallási, faji csoportot. Azonban mindenekelőtt a családja az, amely a boldog, hosszú élet forrását biztosítja, de a mindennapjait a munka és az aktivitás teszi teljessé. Még a koronavírus idején sem állt le, noha később ő maga is elkapta a vírust.

A 100. szülinapra a família egy bulit rendezett és másnap Howard egy baseball meccsen végezte az a kezdődobást.

Fotó: www.guinnessworldrecords.com

További boldog, egészséges éveket kívánunk a Doktor Úrnak!

Kiemelt kép: www.upi.com