Gyöngyszemek.

Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon 718 védett kastély található. Egy részük látogatható, múzeum kapott bennük helyet, akad, amelyikben kórház vagy szálloda működik, és van, amelyik magánkézben van. Némelyik szép állapotban várja a látogatókat, de a legtöbbjük erősen felújításra szorul.

1. Lónyay-kastély, Bodrogolaszi

A romantikus stílusú épület 1860-ban épült. Jelenleg a Chemin Neuf közösség közösségi házaként működik.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

2. Melczer-kastély, Kéked

A Zempléni-hegységben megbújó településen napjainkban ismét régi pompájában emelkedik a Melczer-kastély.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

3. Forgách-kastély, Szécsény

A barokk kastélyt 1760 körül a Forgách család építette. A francia háború idején ideiglenesen katonai kórháznak használták. A XIX. században átépítették, ma a Kubinyi Ferenc Múzeum kapott benne helyet.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

4. Schossberger-kastély, Tura

Az Ybl Miklós által tervezett kastélyt az „Operaház kistestvéreként” is emlegetik. A neoreneszánsz stílusú épületben filmeket is forgatnak, 1958 óta műemléki védettség alatt áll.

Fotó: Fgg/Wikimedia Commons

5. Orczy-kastély, Gyöngyös

Napjainkban a Mátra Múzeumnak ad helyet az egykori Orczy-kastély. Elsősorban a várossal és a Mátra-vidékkel kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat gyűjti, egy részüket állandó kiállításon mutatja be.

Fotó: Vadaro/Wikimedia Commons

6. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemről mesélnek. Gróf Zichy Ilona 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.

Fotó: Szvitek Péter – Indafotó/Wikimedia Commons

7. Sándor-Metternich kastély, Bajna

A település legmagasabb pontján emelkedik az ország egyik legszebb klasszicista épületegyüttese, az Ördöglovas kastély, azaz a Sándor-Metternich-kastély. Az épület egy része kívülről felújításra került már, de belül még lepusztult.

Fotó: Kaboldy/Wikimedia Commons

8. Szapáry kastély (Andrássy-kastély), Letenye

Letenye főúri kastélyát Szapáry család barokk stílusban építette, később klasszicista formában átépítésre került. A kastély 1830 körül házasság révén került az Andrássy família birtokába, innen a ma használatos elnevezése.

Fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs/Wikimedia Commons

9. Andrássy-kastély, Tiszadob

A romantikus kastély építése 1885-ben fejeződött be.  A gróf Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal.

Fotó: Civertan Grafik/Wikimedia Commons

10. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A klasszicista stílusú kastélyt gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között E. Heinrich Koch irányításával, de később Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban átalakították. A száz szobát, több díszes szalont, udvari kápolnát magában foglaló kastélyt 50 hektáros angolpark veszi körül, ma kulturális központként működik.

Fotó: fm2 – Indafotó/Wikimedia Commons

11. Esterházy-kastély, Csákvár

Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján, majd később átalakították, így lett klasszicista stílusa. Összesen 365 helységből állt. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt. Tüdőszanatóriumként, majd kórházként, szociális otthonként működött.

Fotó: Thaler/Wikimedia Commons

12. Károlyi-kastély, Nagymágocs

A nagymágocsi Károlyi kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban. Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék. Napjainkban szociális otthonként működik.

Fotó: Sprok/Wikimedia Commons

13. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A neoreneszánsz-eklektikus épület Ybl Miklós tervei szerint készült, gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina megrendelésére. Nagyon szép állapotban fennmaradt, érdekessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak.

Fotó: Egresij/Wikimedia Commons

14. L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

A 18. században épült kastély különleges kialakítású, hiszen a hagyományos “U” alak itt nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. L’Huillier egyike volt azoknak a császári tiszteknek, akikkel az ifjú II. Rákóczi Ferenc jó kapcsolatot tartott fenn.

Fotó: MilanPataky/Wikimedia Commons