Lenyűgöző virágpompa.

A Radnai-havasok a Keleti-Kárpátok legmagasabb része Észak-Romániában, vízesésekben, tengerszemekben, völgyekben, domboldalakban gazdag terület. Egyes részei már több mint 70 éve részesülnek valamilyen fokú védettségben. A hegység első természetvédelmi területét 1932-ben hozták létre, botanikai ritkaságok védelmére. 1979-ben az UNESCO a Nagy-Pietroszt és szűkebb környezetét „Ember és Bioszféra” rezervátummá nyilvánította. 2000 óta nemzeti park státuszt élvez a hegység nagyobb része (mintegy 46 000 ha).

Növény- és állatvilága egyedülálló, számos csak itt előforduló (endemikus) fajjal. Itt él például a radnai habszegfű, de virít még a havasi kökörcsin, törpe kankalin, kárpáti harangvirág, sáfrány, különféle tárnicsok és még sok más alpesi virág is. A mészköves területek kedvelője a havasi boglárka, és a havasi gyopár.

A leghíresebb és leglátványosabb virág alighanem a rododendron vagy erdélyi havasszépe (Rhododendron kotschyi), amely júniusban rózsaszínbe borítja a domboldalakat. Általában a hó elolvadása utáni első virágok elvirágzása után jelenik meg, virágzási ideje függ a tengerszint feletti magasságtól, illetve az időjárástól, a téli hó mennyiségétől is. Május végén már nyílhat 1600-1800 méteren, 2200 m körül, a főgerincnél június második felében-július első felében van a fővirágzása. Az élmény leírhatatlan, sokszor az egész domboldal rózsaszín, jóformán lépni nem lehet a virágtól. Számos iroda kifejezetten a látványhoz igazítva szervez virágnéző túrákat ebben az időszakban!

Fotó: xulescu_g

További információ: A Radnai-havasok látogatása