Nincsenek csodaszerek, csak okos védekezés.

Ömlik ránk az információ a koronavírusról, de sok közte a megbízhatatlan, fals adat is. A WHO honlapjáról vett tudnivalók segítségével rendszereztük a leggyakoribb tévhiteket.

Tévhit: A hideg idő és a hó megöli a koronavírust

Valóság: Sajnos erre semmiféle bizonyíték nincsen. A külső hőmérséklettől függetlenül a testünk hőmérséklete egyébként is 36,5-37° C körül marad.

Tévhit: Elpusztíthatjuk a vírust, ha forró fürdőt veszünk

Valóság: A forró fürdő nem fog minket megvédeni a vírusfertőzéstől. A testünk akkor is a normális hőmérsékleti tartományban marad.

Tévhit: Az új koronavírus képes olyan tárgyakkal terjedni, amelyeket Kínában gyártottak

Valóság: Noha a vírus életképes marad néhány órán vagy akár néhány napon keresztül a különböző felületeken, nagyon valószínűtlen, hogy kitartóan meg tud „kapaszkodni” egy tárgyban a pakolás, szállítás, utazás során, miközben extrém körülményeknek és hőmérsékletnek van kitéve.

Tévhit: Az új koronavírust a szúnyogok képesek terjeszteni

Valóság: Ebben a pillanatban semmiféle adat nem támasztja ezt alá. A légúti tüneteket okozó koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed (ha a fertőzött ember tüsszent vagy köhög), illetve a beteg nyálával, orrváladékával.

Tévhit: A kézszárítók hatékonyan megölik a koronavírust

Valóság: A védekezés elengedhetetlen része a rendszeres és alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. A kézmosás után papírtörölközővel vagy kézszárítóval szükséges megszárítani a kezünket, azonban a kézszárító önmagában sajnos nem képes elpusztítani a kórokozót.

Tévhit: Az UV sterilizáló lámpák képesek megölni a koronavírust

Valóság: Az UV-lámpákat tilos arra használni, hogy a kezünket vagy más testrészünket fertőtlenítsük velük, mert súlyos sérüléseket, irritációt okozhatnak a bőrfelületen.

Tévhit: A hőszkennerek, hőkamerák döntő jelentőségűek az új koronavírus kimutatásában

Valóság: Noha ezek a kamerák kimutatják, ha valakinek láza van, ez több ok miatt lehetséges, egyáltalán nem biztos, hogy az illető koronavírusos. Ugyanakkor azokat, akik fertőzöttek, de nem lázasak, nem találják meg ily módon. A lappangási fázis pedig 2-12 nap is lehet.

Tévhit: Elpusztíthatjuk a koronavírust, ha alkohollal vagy klórral fújjuk be a testünket

Valóság: Semmiképp se tegyük ezt! A vírust nem pusztítjuk el, a testünkben viszont maradandó károsodást is okozhatunk.

Tévhit: A háziállatok terjeszthetik a koronavírust

Valóság: Erre jelenleg semmiféle bizonyíték nincsen.

Tévhit: A tüdőgyulladás elleni vakcina megvédhet a koronavírustól

Valóság: a tüdőgyulladást többféle kórokozó okozhatja. Léteznek vakcinák, amelyek megvédenek bizonyos kórokozóktól, de a koronavírus esetében még nincs ilyen.

Tévhit: Megvéd minket a fertőzéstől, ha rendszeresen átöblítjük az orrunkat sós vízzel, orrmosóval

Valóság: Sajnos erre sincs bizonyíték. Némi bizonyíték ugyan létezik arra, hogy egy átlagos náthából gyorsabban kigyógyul az, aki rendszeresen öblíti sós folyadékkal az orrát, arra azonban semmiféle adat nincs, hogy eleve meg sem fertőződne légúti betegségekkel az, aki ezt teszi.

Tévhit: A fokhagyma még a koronavírus fertőzés ellen is megvéd

Valóság: A fokhagyma fogyasztása nagyon egészséges, ez a zöldség kiváló antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Arra azonban sajnos nincs bizonyíték, hogy bárkit is megvédett volna az, hogy sok fokhagymát evett.

Tévhit: Az új koronavírus csak az időseket fertőzi

Valóság: Bármilyen korú ember elkaphatja a fertőzést, de való igaz, hogy a legnagyobb veszélynek az idősek vannak kitéve, valamint azok, akik eleve egészségügyi gondokkal (asztma, cukorbetegség, daganatok stb.) küzdenek. Azonban tudunk olyan betegről is, aki a harmincas éveiben jár és nagyon súlyosan fertőződött, noha nem volt alapbetegsége.

Tévhit: Az antibiotikumok hatásosak a koronavírus fertőzés kivédésében és kezelésében

Valóság: Az antibiotikumok a baktériumok ellen hatásosak, azonban a koronavírus egy vírus. Az antibiotikumos kezelésnek csak akkor van értelme, ha a vírusfertőzés bakteriális felülfertőződéssel jár.

Tévhit: Létezik gyógyszer a koronavírus kezelésére vagy megelőzésére

Valóság: Nem, sajnos jelenleg nincs ilyen gyógyszer. A betegeket csak kiegészítő, támogató kezeléssel tudják segíteni. Mindenki abban bízik, hogy hamarosan elkészül egy hatékony vakcina, ami a megelőzésben kaphat fontos szerepet. Addig pedig: kézmosás, általános higiéniai szabályok betartása, tömeg elkerülése!

A magyar kormány hivatalos tájékoztató oldala a koronavírusról: