Védő növények.

Azok az emberek, akiket több zöld vesz körbe a lakóhelyükön, többlet védelemmel rendelkeznek a stroke ellen. Egészen konkrétan azoknál, akik 300 méternél közelebb élnek egy zöld területhez, 16%-kal csökken a stroke kockázata.

Az alapvető rizikófaktor a légköri szennyezettség: minden 10 mg/m³ levegőben található nitrogén-dioxid növeli a stroke esélyét 4%-kal, egy extra mg/m3 korom pedig további 5%-kal. Mindkét szennyezőanyag a gépjárműforgalom következtében jut a légkörbe.

A kockázat általános, nem függ az illető életkorától, a dohányzási szokásaitól vagy egyéb társadalmi-gazdasági tényezőktől.

Ezzel szemben viszont a körbe ölelő zöldfelület ellenkezőleg hat: akár 16%-kal is csökkentheti a stroke veszélyét.

A tanulmány során a kutatók 3,5 millió, Barcelona-ban élő, légköri szennyezettségnek kitett személyt vizsgáltak. Az élőhelyük geográfiai jellemzői mellett a nitrogén-dioxidnak és koromnak való kitettségüket elemezték. Olyan felnőtt betegeket követtek, akik a vizsgálatot megelőzően nem estek át stroke-on.

Az Európai Unió által meghatározott egészségügyi határértékek ellenére szembe kell néznünk azzal, hogy az ezen belül maradó szennyezettségi értékek is egészségügyi kockázatot jelentenek, közvetlen összefüggést mutatnak a stroke bekövetkeztével.

A kutatók szerint a parkok, zöldfelületek közelében élők könnyebben jutnak olyan lehetőségekhez, amelyek segítenek a testmozgásban (séta a parkban), a szocializációban (beszélgetés a barátokkal a parkban), a stressz csökkentésében.

A szakértők szerint az Environment International c. folyóiratban megjelent tanulmány alapján szigorítani szükséges az EU által biztonságosnak ítélt nitrogén-dioxid és a légköri finom szemcsék egészségügyi határértékeire vonatkozó ajánlásokon.