Fogyasszunk belőlük sokat!

A folyadékpótlás mindig nagyon fontos, de idősebb korban, és különösen a kánikulai napokon egyenesen az életet jelentheti. Egyre többen tudják azt is, hogy a folyadékot nem palackozott vizekkel célszerű megoldani, hanem lehetőleg szűrt, tisztított csapvízzel. Így nem szennyezzük a környezet sem felesleges műanyaghulladékkal és a víz minősége is jobb, mint a plasztikpalackban álló vizeké.

Ezügyben az ajánlások egyébként nem egyöntetűek, a legismertebb a napi 8-9 pohár víz fogyasztásának javaslata. Akad, aki ennél többet ajánl, mások azt mondják, hogy hagyatkozzunk a szomjúságunkra, de ez félrevezető lehet. Az biztos, hogy a napi 2- 3-4 liter folyadékot nem pusztán vízből szükséges megoldani, ezek a mennyiségek már az egyéb italokat és az ételekben található folyadékot is magukban foglalják.

Ezért lényeges tudnunk azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyek sok folyadékot tartalmaznak. A legtöbb zöldség és gyümölcs ide sorolható, de hasonlóan jók a levesek és joghurtok is.

Ezek a zöldségek és gyümölcsök nagy víztartalommal rendelkeznek (zárójelben, hogy a termény mekkora része víz):

  1. Uborka (96 %)
  2. Zeller (95 %)
  3. Saláta (95 %)
  4. Paprika (94 %)
  5. Paradicsom (94 %)
  6. Tök (94 %)
  7. Spárga (93 %)
  8. Görögdinnye (92 %)
  9. Gomba (92 %)
  10. Szamóca (91 %)
  11. Spenót (91 %)
  12. Sárgadinnye (90 %)
  13. Brokkoli (89 %)
  14. Őszibarack (89 %)
  15. Sárgarépa (88 %)
  16. Grapefruit (88 %)
  17. Narancs (87 %)
  18. Alma (86 %)
  19. Szőlő (80 %)