Hazai luc vagy import nordmann?

A napokban már megkezdődött az idei karácsonyfának való fenyők kivágása – adta hírül az MTI. Surdon már lencsevégre is kapták a munkálatokat.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége idén egy nem túl kellemes hírrel szolgált: a magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágulhat idén, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti. Az ok a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése.

A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. Az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

A Szövetség felhívja a figyelmet, hogy célszerű a fákat kertészeti árudákban megvásárolni, mert az itt árusított növényeket decemberben vágják ki, ezért tartósak és szépek. Az utak mentén árusítottakat gyakran már novemberben kivágják, ezért veszítenek a frissességükből a szakemberek tapasztalatai szerint.

Fotó: MTI/Varga György

Arról is beszámoltak, hogy Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát adnak el. Ebből kb. 1 millió külföldre megy (főként Ausztriába és Olaszországba), ugyanakkor mi is hozunk be fákat, elsősorban Dániából és Németországból érkeznek a nordmannok.

Forrás: mti.hu