Ajánlott áfonyázni.

Érdemes az étrendünkbe az áfonyát beépíteni: erre hívja fel a figyelmet egy nemrégiben a Frontiers in Nutrition c. tudományos folyóiratban publikálásra került tanulmány. A Kelet-Angliai Egyetemen végzett kutatás az áfonya idegrendszeri védőhatását helyezte a középpontba.

A demencia világszerte 152 millió embert fog érinteni 2050-re. Jelenleg nincs ismert gyógymód, a leépülési folyamatokat csak lassítani lehet. Ezért alapvető fontosságú lenne, hogy olyan lehetőségeket tárjunk fel, amelyek például az étrenden keresztül segítenek csökkenteni a kockázatot, a szellemi hanyatlást.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a magasabb flavonoidbevitel lassabb kognitív hanyatlással és demenciával jár, a nagyobb antociántartalmú, jellemzően piros, kék, lila gyümölcsök pedig a megismerést javítják.

Az áfonya gazdag ezekben a mikrotápanyagokban, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással bír az agyi funkciókra és a koleszterinszintre, ha 12 héten át áfonyát fogyasztunk. 60 olyan 50-80 év közötti embert vontak be a kíséretbe, akik szellemileg egészségesek voltak. A résztvevők fele minden nap 100 g friss áfonyával egyenértékű, fagyasztással szárított áfonyaport kapott, a másik fele placebót fogyasztott.

Az eredmények szerint a áfonyafogyasztás jelentősen javította a résztvevők mindennapi eseményekkel kapcsolatos memóriáját, idegi funkcióját és az agyi vérellátást. A kutatók szerint javult az alapvető tápanyagok, így például a glükóz és az oxigén anyagcseréje is – ezek agyba jutása támogatja például a memória megszilárdítását és visszakeresését.

Az áfonyafogyasztóknál szignifikáns csökkenés volt megfigyelhető a ’rossz koleszterin’ szintjében is, amely az az érelmeszesedéshez, az artériák megvastagodásához és keményedéséhez járul hozzá. Ez azt feltételezi, hogy az áfonya a szív-érrendszer egészségét is támogatja.

Az eredmények biztatóak, hiszen már 12 hetes áfonyafogyasztással jelentős javulást lehetett elérni. Az biztos, hogy minket meggyőztek arról, hogy több áfonyát kellene a tányérunkra tenni!