Édes település.

Idén már tizennegyedik alkalommal sütötték meg a Baranya megyei faluban, Geresdlakon a híressé vált mézeskalácsfalut. A Pécsváradtól nem messze található település lakói a szabályok betartása mellett alkottak, az elmúlt hónapban tíz alkalommal jöttek össze közös mézeskalácssütésre, de olyan is volt, aki otthon sütötte ki a saját házát. Az épületek nagy gonddal készültek, a legapróbb részletek is kidolgozásra kerültek.

A tavalyi mézeskalács házak többsége még szerencsére szép állapotban van, így ezek nem kerültek elbontásra, csak pótlás történt. Ez évi meglepetés a geresdlaki fesztiválok életre keltése: megelevenedik az Augusztus 20. Kisgeresden, a Szüreti mulatság Geresden és a Gőzgombóc fesztivál Püspöklakon.

A kevesebb mint 800 lelkes falu focipályája, temploma, iskolája és óvodája is látható az édes maketten, amelyhez 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, fahéjat, margarint és szódabikarbónát használtak fel.

 

Fotó: Sóki Tamás/MTI
Fotó: Sóki Tamás/MTI
Fotó: Sóki Tamás/MTI

Tavaly a bama.hu megszerezte a Baranya megyei község titkos mézeskalács receptjét is!

Eszerint 4 evőkanál mézet kell felmelegíteni, ehhez 5 dkg Rama margarint kell adni. Miután felolvadt a vaj, össze kell gyúrni a többi hozzávalóval: 76 dkg liszttel, 34 dkg porcukorral, 4 egész tojással, 1 csipet sóval, 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbónával és 1 púpos teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel. A tésztát egy éjszakára a hűtőben kell pihentetni, majd 160 fokon megsütni légkeveréses sütőben.

Forrás: Geresdlak Község Önkormányzatának Facebook-oldala