A földben lapult.

Dave Radley nem akart hinni a fülének, amikor egy ismerőse azzal hívta fel, hogy megtaláltak egy 1968-ban elveszett aranygyűrűt. A gyűrűt még néhai édesanyja kapta ajándékba a 21. születésnapjára. Az ékszer azonban szamócaszedés közben leesett az ujjáról és eltűnt. Egy barátja apjának a háza mögötti ültetvényen szedték a gyümölcsöt, amikor a fiatalasszony hirtelen észrevette, hogy hiányzik a gyűrű az ujjáról. Hetekkel korábban kapta a 9 karátos aranykarikát, de az nem illeszkedett tökéletesen az ujjára.

54 évvel később a fia, Dave egy telefonhívást kapott az egykori barát testvérétől, Petertől, aki még mindig az említett terület tulajdonosa. Egy fémdetektoros ember dolgozott a mezőn, néhány elkallódott szerszámot keresett. Tudott az elveszett gyűrűről, mert megemlítették neki. Rá is bukkant a 18 cm mélyen a talajban fekvő karikára, amin az évtizedek alatt csak egy enyhe karcolás esett, ami polírozással eltüntethető.

A visszaemlékezés szerint azokban a napokban mindenki a gyűrűt kereste, köztük Dave is, aki akkor még kisfiú volt. Tucatnyiszor fésülték át a mezőt, hiába.

Egy helyi ékszerész szerint a karika 700 fontot érhet, de az eszmei értéke felbecsülhetetlen. Ugyan a férfi ujjára egy kicsit szoros, némi átalakítással majd hordani tudja az édesanyja rég elveszettnek hitt gyűrűjét.

Kiemelt kép: SWNS