Nyugalmat hozó muzsika.

Minden bizonnyal megdöbbentő, de az Egyesült Királyság legjobban fogyó klasszikus zenei lemeze egy apácákból álló kórus debütáló albuma. Az 50 év 96 év közötti apácák ‘Poor Clare Sisters of Arundel’ (Arundeli Szegény Klarisszák) néven adták ki első albumukat ‘Light for the World’ (Fény a világnak) címmel és májusban újabb lemezzel jelentkeznek, amelynek címe ‘My Peace I Give You’ (Neked adom a békémet).

Az apácák először 2020-ban léptek színre, amikor latin himnuszokat és középkori szövegeket 21. századi csavarral ötvöztek. Noha a dalválasztásuk szokatlannak tűnhet, a Poor Clare Sisters of Arundel a pandémia közepén adta ki első felvételét, ez pedig nyugalmat és vigaszt hozott a zűrzavaros időszakban.

Rengeteg levelet, visszajelzést kaptak, még a nem vallásos emberektől is, akik megköszönték a muzsikát.

Újdonsült hírnevük ellenére az apácák, akik 6 különféle nemzetiséget képviselnek, Sussex egyik vidéki közösségében élnek. A nők azt a 800 éves tradíciót követik, amit Assisi Szent Klára honosított meg 1253-ban: dolgoznak és imádkoznak.

Noha a legtöbb előadó a második albuma miatt aggódni szokott, a Poor Clare Sisters of Arundel nem hagyta ki a lehetőséget. Az arundeli kolostorkápolnában rögzített felvételeket az Abbey Road Studios-ban keverték. A 13. századi zenét nem csak a slágerlistákra sikerült berobbantani, de ezenfelül üzenetet közvetítenek a szétszakadt világnak és hangsúlyozzák a bolygónkkal való törődés fontosságát is.

Az album kiemelt dala a ‘The Canticle of Creation’ (Teremtés éneke), amelyet Assisi Szent Ferenc írt 1224-ben és 7 énekre bomlik.

Ez a kompozíció különös helyet foglal el az apácák szívében, mivel Assisi Szent Ferenc az ő rendjük alapítójának (Szent Klárának) barátja volt. Noha a szentek 8 évszázaddal ezelőtt éltek, számtalan olyan problémát ismertek, amivel napjainkban is küzdünk, például azt, hogy milyen fontos megérteni a kapcsolatunkat a környezetünkkel.

Mivel a másokon segítés az apácák tevékenységének lényege, az első albumuk bevételét eladományozták és ugyanezt tervezik a következővel is. Számukra a lényeg, hogy a zenéjükkel megérintsék az emberek szívét. Sokan azt jelzik vissza, hogy ugyan nem hisznek Istenben, de a muzsikában találnak valamit, ami oda repíti őket, ahol még nem jártak.