Szoros kötelék.

70 éve annak, hogy 1953. május 29-én Edmund Hillary és Tenzing Norgay először lépett a Mount Everest csúcsára. Az új-zélandi és serpa segítője történelmet írt, tettük feljegyzésre került az emberiség történelemkönyvében.

Családjuk azóta is szoros barátságot ápol. Fiaik, Peter Hillary és Jamling Tenzing Norgay a jeles évforduló alkalmából közösen vettek részt több eseményen.

Ahogyan világhírű apáik, úgy a fiúk is barátok és ahogyan az ősök, úgy ők is feljutottak már a világ legmagasabb csúcsára: Jamling 1996-ban, Peter 1990-ben és 2002-ben. Mindketten azon dolgoznak, amin az édesapák: a serpák körülményeinek és elismertségének javításán, emellett pedig életben tartják az úttörő hegymászók emlékét.

Mind Norgay, mind Hillary egyszerű emberként, szerényen éltek világraszóló tettük ellenére. Peter kiemeli, hogy azzal, hogy ők ketten valami újat tettek, kinyitották a kaput mindenki más számára.

Sir Edmund Hillary 2008-as haláláig a legnagyobb ellenzője volt a kereskedelmi mászásnak és nagyon szomorú lett akkor, amikor olyan drasztikusan megváltozott minden. Egykoron még senki sem járt a hegyen, csak ők ketten álltak a csúcson, ma már tömegek sorakoznak a szezonban, hogy feljussanak. Az Everest meghódítása komoly iparággá nőtte ki magát. Peter ugyanakkor megengedőbb, szerinte a svájci Alpokban is be lehetne tiltani a síelést, vagy megszűntetni a magashegyi éttermeket, ha így gondolkodunk és az eredeti állapot visszaállításán fáradozunk. A kulcs szerinte a létszámkorlátozás lenne, és az, hogy mindenki biztonságosan mászhasson.

A 70. évforduló alkalmából a két legenda fiai közösen avatták fel az édesapák szobrát a Tenzing Hillary repülőtéren Lukla-ban. A két család rendkívül szoros köteléket ápol, nem csak a gyerekek, de az unokák is folytatják a közös történetet.