Magyarország a lista végén.

A jó hír az, hogy a születéskor várható élettartam folyamatosan nő az európai országokban, így Magyarországon is. A rossz hír az, hogy hazánk még mindig a lista végén tanyázik, 5 évvel elmaradva az uniós átlagtól.  A különbség országon belül és a nemek között is fennáll: a nők átlagosan több mint 5 évvel tovább élnek Európában, mint a férfiak.

A születéskor várható élettartam azt mutatja, hogy egy újszülött az adott év halandósági viszonyai mellett még átlagosan hány évi élettartamra számíthat.

Mára ez lett az életminőség egyik legfontosabb komponense, amely az ENSZ vizsgálatai alapján egyre konvergál, azaz az egyes országok mutató közelednek egymáshoz.

Az európai átlag jelenleg 81 év.

A folyamatos növekedés abban mutatkozik meg, hogy a mostani csecsemők nagyszüleik generációjánál átlagosan mintegy tíz évvel hosszabb élettartamra számíthatnak. Nyilvánvaló, hogy ez összefügg a jobb életkörülményekkel, az egészségtudatossággal, a magasabb életszínvonallal, a prevencióval, a javuló orvosi ellátással. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sok uniós tagállam igen jelentős fejlődést ért el a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorításában (például reklámozási tilalmakkal vagy nagyobb adókkal).

A várható élettartam nálunk több mint négy évvel emelkedett 2000 és 2016 között, azonban még mindig öt évvel az uniós átlag alatt van.

Hazánkban a férfiak átlagosan csaknem hét évvel rövidebb ideig élnek – ennek legfőbb oka az, hogy a férfiak nagyobb mértékben ki vannak téve az egészséget fenyegető kockázati tényezőknek, úgymint a dohányzás, a káros alkoholfogyasztás és az elhízás.

A lista élbolyát tanulmányozva azt látjuk, hogy a hosszabb élet összefügghet a mediterrán életmóddal, a sok zöldség fogyasztásával, a jóléti társadalom nyújtotta előnyökkel. Reméljük, hogy nincs már messze az idő, amikor Magyarország is eléri az uniós átlagot!

Forrás: europapont.blog.hu