Ropogtassuk az egészségünkért!

Az ősz az igazi almaszezon: ez a gyümölcs tápláló, finom és viszonylag olcsón elérhető. Változatos színben, méretben, különféle fajtákat szedhetünk vagy vehetünk, a lehetőségeknek megfelelően. Nem csak nyersen fogyaszthatjuk, kerülhet levesbe, sütibe, lehet belőle köret, de saláta összetevője is.

Érdemes egész évben almát ropogtatni, mondjuk is, hogy miért!

1. Csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást

Tanulmányok szerint az almafogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, mivel a koleszterinszintet mérséklő, oldható rostokat tartalmaz. Az oldható rost segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását az érfalak bélésében és megakadályozza a plakkok képződését, ezáltal pedig csökkenti az érelmeszesedés és a szívbetegségek előfordulását. Egy korábbi felmérés szerint a résztvevőknél 52%-kal csökkent a stroke esélye a rendszeres almafogyasztás hatására. Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy már napi 2 alma csökkentette a páciensek ’rossz koleszterol’ szintjét.

2. A rosttartalma miatt segíti az emésztést

Mind a vízben oldható, mind a nem oldható rostok fontosak az emésztésünk szempontjából, az almában pedig mindkettő megtalálható. Az oldható rostok lassítják az emésztést, ezért hamar teltségérzetet biztosítanak és lassítják a glükóz emésztését is, ami pedig a vércukorszintet szabályozza. A nem oldható rostok a táplálék továbbításában játszanak szerepet és megakadályozzák a székrekedést. Utóbbi rostokat leginkább az alma héjában találjuk.

3. Támogatja az immunrendszer egészségét

Állatkísérletekben sikerült gyulladást előidéző sejteket gyulladáscsökkentővé és immunerősítővé alakítani, oldható rostokkal teli étrend segítségével. Az alma C-vitamint is tartalmaz, ami szintén hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. A kutatók szerint segíthet megerősíteni azt a védő hámréteget, ami megakadályozza a kórokozók bejutását és védelmet nyújthat a környezeti oxidatív stressz, például a szennyezés, sugárzás ellen is.

4. Cukorbetegek is fogyaszthatják

2-es típusú diabétesz esetén érdemes megfontolni az alma étrendbe építését. Az oldható rostok segítik a cukorfelvétel lassítását és a vércukorszintet szabályozzák. Egyúttal védenek is a 2-es típusú diabétesz és az inzulinrezisztencia kialakulásától.

5. A daganatok megelőzésében is szerepet játszhatnak

Noha nem csodaszer, az alma csökkentheti bizonyos típusú daganatos sejtek kialakulásának veszélyét, ami a gyümölcsben található antioxidánsnak köszönhető. Elsősorban a vastagbél-, szájüregi-, nyelőcső- és mellrák esetén vannak ígéretes eredmények. Kiemelt fontosságú a gyümölcs rosttartalma is, a rostokban gazdag étrend a vastagbél- és mellrák ellen is  védő hatásúnak bizonyult.

6. Segíti a súlyunk megtartását vagy a fogyást

Régóta tudjuk, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása segít tartani az egészséges súlyunkat. A rostokban gazdag alma pedig különösen alkalmas e célra! A rostok lassítják az emésztést, a vércukorszint emelkedését, valamint telítettségérzést biztosítanak.

7. Segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását

A flavonoidban gazdag ételek, például a bogyósok, a tea vagy az alma az idegrendszer számára is értékesek. Azoknál a felnőtteknél, akik már 50 felett vannak és csak kis mennyiségben fogyasztanak belőlük, 2-4-szer akkora eséllyel alakul ki Alzheimer vagy más demenciával járó állapot, mint azoknál, akik flavonoidban gazdag étrendet folytatnak. Az almában található kvercetin nevű flavonoid a kísérletek során megvédte a neuronokat az oxidatív károsodástól, laboratóriumi körülmények között.

8. Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez

A bélrendszer egészsége rendkívül fontos. Az alma pektint tartalmaz, ami egy prebiotikus, szénhidrátokkal rokon vegyület. A prebiotikumok a jó baktériumok táplálásában fontosak, serkentik az immunrendszert, stimulálják a hormontermelést és segítenek a szervezetnek az ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felvételében. Az alma ugyanakkor olyan baktériumot is tartalmaz, ami előnyös lehet a bélrendszerünkre, elsősorban a frissen szüretelt gyümölcs.