Ráérős, bekuckózós napokra.

Amióta a világ megtanulta a ‘hygge’ szót, tudjuk, hogy a dánok, svédek, norvégok zseniálisak a kényelmes, semmittevős, töltekezős módszerekben. Télen a pokrócok, puha textíliák és gyertyák mellé érdemes a gasztronómiájukból is átvenni és az adventi időszakban kipróbálni néhány finom italt és ételt.

8 ötletet mutatunk!

1. Gløgg

A fűszeres forralt bor a skandináv telek csodafegyvere. Számos ízesítésben létezik, de az alap általában vörösbor, narancs, fűszerek, mandula, mazsola és még valamilyen szeszes ital, például a tömény aquavit.

2. Risalamande

A rizspuding krémmel és meleg cseresznyeszósszal készül, a legtöbben még Szenteste is ezt teszik az asztalra! Kedves szokás, hogy az egyik pudingba mandulát rejtenek.

3. Smørrebrød

Ez egyfajta szendvics, sűrű roszkenyér (vajat és kenyeret jelent maga a szó), számos feltéttel elképzelhető. Hering, füstölt lazac is kerülhet rá, de akár maradék csirkehús, zöldséges krém is.

Smørrebrød med stegt kuller, fiskefrikadeller og tatar

4. Hasselbackspotatis

A krumplisütés speciális módja a Hasselback, amikor bevagdaljuk végig a zöldséget, majd ropogósra sütjük.

5. Struva

A látványnak sem utolsó struva másik elnevezése a rozetta.  A tradicionális skandináv finomság tésztája sokkal inkább egy fánkra hasonlít. Elkészítése igényel némi türelmet és gyakorlatot, főként a megfelelő célszerszám használatának elsajátítása miatt.

6. Kanelbullar

A fahéjas konty szintén egy édes édesség, amit érdemes kipróbálni.

7. Mézeskalács

Nemcsak finom, de szép is: a kedvünkre díszített mézeskaláccsal a lakást, az asztalt vagy a karácsonyfát is dekorálhatjuk.

8. Rømmegrøt

A tejszínes zabkását meglepő módon hagyományosan füstölt hallal vagy pácolt hússal fogyasztják.