A változókor a férfiakat épp úgy sújtja, ahogy a nőket is.

Bár az uraknál ritkábban emlegetik a klimaxot, bizony őket is megviseli ez a folyamat. Az öregedés során végbemenő hormonális változások különböző fizikai, érzelmi és kognitív változásokat okoznak. Ahogy csökken a szervezetük tesztoszteronszintje, úgy jelennek meg a következő tünetek:

Csökkenő libidó

A tesztoszteronszint fontos szerepet játszik a nemi vágy alakulásában, ezért annak csökkenése a lelkesedést is sokaknál visszafogja. Olykor ez okozhat merevedési zavarokat is, de nem törvényszerű. Odafigyeléssel, kedvcsinálással fenntartható a szenvedély is.

Depresszió

Ilyenkor előfordul szomorúság, ürességérzés, szorongás, hangulatváltozások és akár dührohamok is. Fogy a lelkesedés, társsá válhat a megmagyarázhatatlan rossz érzés. Tudván, hogy ehhez a tesztoszteronszint csökkenése erősen hozzájárul, nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon az emberen. Új célok keresése, a szeretteikkel töltött minőségi idő segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Alacsony energiaszint

Sokan válnak enerválttá ebben az időszakban. Ami korábban könnyedén ment, ilyenkor nehezebbé válik. Tartós fáradtság, a kedv hiánya, gyengeség. “Nincs kedvem, fáradt vagyok”. Ez mindenkivel előfordul, de, ha tartóssá válik, akkor fontos foglalkozni vele és megoldást keresni!

Alvászavar

Álmatlanság, forgolódás, gyakori felébredés is előfordulhat olyanoknál is, akik korábban jó alvók voltak. Nyugtató teák és más természetes gyógyhatású készítmények segíthetnek visszanyerni az éjszakai pihenés varázsát.

A test változása

A mellek kissé nőiesebb formájú növekedése is kísérő tünet lehet. Ez önértékelési zavarokhoz, szorongáshoz vezethet. Memóriazavarok,  gyakori idegesség, az izmok mennyiségének és méretének csökkenése, illetve a testszőrzet ritkulása is velejárója a tesztoszteronszint csökkenésének.

Ezen tüneteket tapasztalva érdemes az orvosunkkal konzultálni, hogy miképp tehetünk a panaszaink ellen!

Forrás: healthline