Raktárból kiállítóterem.

Évtizedeket kellett várni arra, hogy a Barokk Csarnok újra látogatható legyen, de megérte: mostantól teljes pompájában megtekinthető. Így végre a Szépművészeti Múzeum mindhárom, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns nagy csarnoka: a Reneszánsz, a Román és a Barokk is nyitva áll a nagyközönség előtt.

A most felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnok a múzeumi épület átfogó felújításnak és modernizációjának köszönhetően újult meg. A három nagy múzeumi tér utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva. Ekkor, a II. világháborúban, Budapest ostromakor a Román Csarnok megsérült, lezárták, később raktárként használták, csak 2018-ban nyílt meg a látogatók előtt, az elmúlt években azonban a felújítás alatt lévő Barokk Csarnokot nem láthatta a közönség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szépművészeti Múzeum (@szepmuveszeti) által megosztott bejegyzés

A felújított csarnokban mintegy negyven, a csarnok építészeti stílusához kapcsolódó szobrot és domborművet is megcsodálhatnak a látogatók, köztük az itáliai öntőműhelyek kisbronzait, valamint velencei mesterek márványból és fából faragott remekműveit. A szobrok mellett, a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő itáliai, spanyol és német kollekcióból kiválasztott közel harminc festménnyel is találkozhat itt a publikum, ezeken a műtárgyakon keresztül a barokk festészet stiláris sokszínűségéről és tematikus gazdagságáról kaphatnak képet a látogatók.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum építészeti stílusokat megjelenítő, historizáló belső terei – a Román, a Reneszánsz és a Barokk Csarnok – közül a barokk művészetet bemutató csarnok idézi fel a korban hozzánk legközelebb álló stílust. Az eredeti tervek szerint ennek a térnek nemcsak a kialakítása emlékeztetett volna a 17–18. század művészetére, de az ebben a korszakban készült híres szobrok gipszmásolatai is ide kerültek volna. A Barokk Csarnok belső dekorációjának tervezése során az is felmerült, hogy a Román és Reneszánsz Csarnokhoz hasonló díszes festést kapjon. Ez végül nem valósult meg, csak az aranyozott stukkódekoráció készült el és a barokk szobrok másolatainak beszerzése is elmaradt. Így a tér kezdetben nem is kiállítótérként, hanem a gipszmásolatok és modern szobrok raktáraként működött.

A második világháború után a csarnok középső részében 19. és 20. századi szobrokból rendeztek tárlatot, a pillérek mögötti körfolyosót – paravánnal leválasztva – raktárnak és közlekedőnek használták. A következő évtizedekben ismét raktárként funkcionáló teret a múzeum korábbi, 1987-ben elkezdett kisebb léptékű rekonstrukcióját követően, eredeti barokk festményekkel és szobrokkal berendezve, 2000-ben nyitották meg.

A barokk építészet stílusjegyeit magán viselő impozáns, tágas Barokk Csarnokban a Régi Képtár és a Régi Szobor Gyűjtemény 17-18. századi gyűjteményéből válogatott, újrarendezett állandó kiállítás várja a látogatókat.

A Szépművészeti 2015-ben kezdődő felújítását és modernizációját 2020-ban a legjelentősebb európai műemlék-helyreállítási díjjal, Europa Nostra-díjjal ismerték el.

További információ: www.szepmuveszeti.hu

Kiemelt kép: Szépművészeti Múzeum/Facebook