Buddhista tanítások.

A Tibeti Szakja Kolostor számos csodát rejt (a szakja a tibeti buddhizmus négy iskolája közül az egyik). Az 1073-ban alapított épületben elképesztő kincseket őriznek, többek közt a legrégebbi tibeti műtárgyakat, valamint 84 ezer ősi kéziratot és könyvet. Távoli elhelyezkedésének köszönhetően a könyvtár anyaga a nemzetközi tudósvilág számára elérhetetlen.

Szerencsére azonban dolgoznak azon, hogy ezeket az ősi dokumentumokat megőrizzék és megnyissák a világ számára: 2011 óta digitalizálják a szöveges emlékeket.

A könyvtár gyűjteményének nagy részét a buddhista szentírások teszik ki, annak köszönhetően, hogy a kolostor a tibeti buddhizmus szakja iskolájának legfontosabb székhelye. A könyvtárban emellett irodalmi, történelmi, filozófiai, csillagászati, matematikai, művészeti és mezőgazdasági iratokat is őriznek.

A könyvtár legnagyobb értékei közé tartoznak azok a pálmalevél kéziratok, amelyek túlélték az évszázadokat a régió száraz klímájának köszönhetően, és itt rejlik a világ legnehezebb szentírása is, ami 500 kg-ot nyom.

Őfelsége, Khenchen Appey Rinpoche (1927-2010) tanácsának köszönhetően hangsúlyossá vált a gyűjtés, digitalizálás és publikálás és így a lényeges források, autentikus és teljes Dharma szövegek átvitele a következő generációkra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

national archaeology (@national_archaeology) által megosztott bejegyzés

Az elképesztő mennyiség miatt 2022-ig tartott, mire minden egyes iratot nyilvántartásba vettek. Ezidáig mindössze az állomány 20%-a került digitalizálásra és vált elérhetővé eredeti tibeti nyelve. A felbecsülhetetlen értékű források egy része már böngészhető a szakja digitális könyvtár weboldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Historys Mysteries (@historys_mysteries3.14) által megosztott bejegyzés