Mindenkinek jót tesz.

Bud Spencer bizonyára örülne a hírnek, hogy a bab reneszánszát éli: egyre többen fedezik fel a hüvelyeseket. Ugyan számos nép konyhájában találunk babos ételeket – ott van például a cassoulet, a feijoada, a chili con carne, a bableves és társai – az utóbbi évtizedekben mégis az állati fehérjék fogyasztásának túlsúlya jellemezte a világot. Pedig a bab viszonylag olcsó, változatosan elkészíthető és finom. Nagyobb mennyiség is tárolható belőle, ami a járvány idején is jó hír, így tápláló ételek kerülhetnek az asztalra nap mint nap.

Soroljuk az okokat, hogy miért érdemes gyakran babot enni!

1. Praktikus és tápláló

A bab tartalmaz fehérjét, rostot, folsavat, vasat, káliumot, magnéziumot, rostot vitaminokat, ásványi anyagokat, ugyanakkor mentes a zsírtól. Tápláló, olcsó és bármilyen formában vesszük (szárazbabként vagy konzervként), sokáig eláll a kamrában.

2. Hosszabb életre számíthatunk

A tanulmányok szerint a bab és más hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó) a legfontosabb étrendi előrejelzői az ember hosszú életének a különböző népeknél. Egy kísérletben például 800 különböző országból származó felnőtt növelte fokozatosan a napi hüvelyes fogyasztását, minden 20 g-nyi növelés 7-8%-kal csökkentette a halálozások számát a vizsgálat folyamán.

3. Segít a cukorbetegeknek

Napi egy csésze bab vagy lencse segít a vércukorszint csökkentésében, szinten tartásában, és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél is mérsékli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

4. Jót tesz a szív egészségének

A kutatók szerint, ha babot és más hüvelyeseket fogyasztunk egy héten legalább 4 alkalommal, akkor 22%-kal mérsékeljük a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik legfeljebb hetente egyszer fogyasztanak ezekből. A hüvelyesek emellett a vérnyomást is csökkentik, és a koleszterol szintjét is.

5. Csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét

A rendszeres babfogyasztás csökkentheti bizonyos típusú daganatfajták kialakulásának esélyét a tanulmányok szerint. Így például kedvező eredményeket figyeltek meg vastagbél-, mell- és prosztatadaganatoknál, amihez hozzájárul a bab egyedülálló rost-, mikrotápanyag- és antioxidánstartalma.

6. Segít a karcsúságban

Azt már biztosan sokan tapasztalták, hogy a bab laktat, kevesebb mennyiség is elég a teltségérzethez, mint például húsból. Márpedig ez segít abban, hogy ne együnk túl sokat.

7. Nagyszerű fehérjeforrás

Az állati fehérje ne legyen kizárólagos az étrendünkben, növényi fehérjével is kiegészíthetjük: kevesebb hús, több hüvelyes fogyjon! A bab 21-25% fehérjét tartalmaz.

8. Változatos, gyors, olcsó lehetőséget kínál

Nem romlik meg, így nem kell a kukába dobni, ha elfeledkezünk róla. Gyorsan juthatunk meleg ételhez, vacsorához, erre a bab mindig ideális opciót kínál.

9. Segít a bolygónak is

Amennyiben a Földünk lakossága kevesebb húst és több növényt fogyasztana, azzal a bolygó is jól járna. Csökken a gázok kibocsájtása, így a légszennyezettség és a globális klímaváltozás is, mindnyájan jól járnánk.