Együtt egy életen át.

A 90. életévet megélni már önmagában is nagy áldás, de ennyi esztendőt boldog házasságban élni valóban felbecsülhetetlen. Zechariah és Shama’a jól tudják ezt: a páros 91 éve van együtt. Szerelmük nem lankad, sőt, erősebb, mint valaha.

Jó ránézni erre a két idős emberre, akik korukat meghazudtolva aktívak és szellemileg frissek.

Mindketten árvaként nőttek fel, Jemenben születtek. A zsidó közösségben hamar megházasították őket, hogy ne kerüljenek a hitüktől és kultúrájuktól távol. Zechariah 12, míg Shama’a 10 éves volt a házasságkötéskor. Rendkívüli szegénységben kezdték a közös életüket, abban az istállóban laktak, amelyben a szamarak. 1948-ban Izraelbe költöztek és utána jöttek a gyerekek is: szám szerint 11. Ma már ma 64 unokával, valamint dédunokákkal büszkélkedhetnek.

A szerelem mellett a csipkelődés, egymás ugratása tartja őket frissen. „Ő az első és utolsó asszonyom” – viccelődött Zechariah egy felvételen, majd hozzátette: „Sosem dobtam őt ki.” Végül neje felé fordult a kérdéssel: „Miért, kidobtalak?” Nem lehet kibírni nevetés nélkül, ahogy a felesége csendre inti urát.

Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú frigy titka, az idős férj így felel: „Isten küldte őt nekem.” A kommunikatív Zechariah nem felejti megemlíteni, hogy valamikor falkában sürgölődtek körülötte a nők, de ő neki nem kellett más.

Nem csoda, hogy az internetezők nem bírnak betelni ezzel a hihetetlen, szívet melengető szerelmi történettel.

Tudjuk, hogy egy házasságot életben tartani nem kis munka: mindkét félnek folyamatosan dolgoznia kell a közös célokért. Ha valamin közösen munkálkodunk, az közelebb hoz és szoros köteléket kovácsol.

A felvételek sokak számára inspirációt jelentenek. Noha a pár korai évei küzdelmesek voltak, megérte a sok erőfeszítés. Még azok számára is tanulságos történet, akik már évtizedek óta élnek házasságban.

A kiemelt kép illusztráció.