Vannak ízek, amelyeknél elég egyetlen falat és máris visszarepülünk az időben. A túróval töltött zsemle pontosan ilyen: sokaknak idézi fel a nagymama konyháját, az iskolai büfé kínálatát vagy épp a régi cukrászdák kirakatát. Nem hivalkodó desszert, de van benne valami szívmelengetően egyszerű – olyan, mint egy jó barát, aki mindig ott van, ha éppen szükségünk van egy kis édes vigaszra.

A titok a töltelékben rejlik

Talán mert a túróval töltött zsemle maga a tökéletes egyensúly: kívül aranybarnára sült, ropogós tészta, belül pedig könnyű, krémes, mazsolás túrótöltelék. Egy falat, és máris érzi az ember, hogy „ilyen volt régen minden egyszerűbb”.

A nosztalgia mellett pedig van benne egy praktikus oldal is: régen, amikor a megszáradt zsemléket nem szerették kidobni, ezzel a módszerrel keltették új életre. A túróval megtöltött, újrasütött zsemle pedig újra friss és kívánatos lett.
Így készül a felejthetetlen túrós zsemle

Hozzávalók (6 darabhoz)

  • 6 db közepes zsemle
  • 250 g túró
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 marék mazsola (előzetesen beáztatva)
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás a kenéshez
  • porcukor a tetejére

Elkészítés

  1. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk, hogy helyet csináljunk a tölteléknek.
  2. A túrót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, tojással, tejföllel, citromhéjjal, kikapart zsemlebelsővel és a megpuhult mazsolával.
  3. A kivájt zsemlékbe kanalazzuk a tölteléket, majd visszatesszük a „kalapjukat”.
  4. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és 180 °C-on kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
  5. Tálaláskor meghintjük porcukorral, és lehetőleg még langyosan fogyasztjuk.

Egy falatnyi időutazás a konyhából

Ez az édesség nem csupán egy sütemény – egy időutazás is. Ki gondolta volna, hogy a gyerekkor egyik kedvence egyszerre lehet megmentője a maradék zsemléknek és a nosztalgiára vágyó lelkünknek? Ha legközelebb édességre vágysz, ne rohanj rögtön a cukrászdába – készíts egy adag túróval töltött zsemlét és élvezd, ahogy a múlt íze lassan összefonódik a jelen pillanatával.