A túl magas koleszterinszint érelmeszesedéshez, stroke-hoz vagy szívinfarktushoz is vezethet, ezért érdemes megelőzni a bajt.
Akinek ilyen jellegű problémája van, javasolt a következő ételeket fogyasztani (nem helyettesíti az orvos által felírt koleszterincsökkentő gyógyszereket):
Zab
Egy finom zabkásával indítani a reggelt hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez a rosttartalmával.
Hüvelyesek
A babtól a lencsén át sokféle hüvelyes áll a rendelkezésünkre, ami nem csak hasznos, de finom is.
Padlizsán
Sokféleképpen elkészíthető finomság oldható rostokban gazdag, érdemes rendszeresen fogyasztani.
Olajos magvak
A mandula, mogyoró, dió és a többi olajos mag csökkenti a szervezetben az LDL koleszterin szintjét és persze fincsik is.
Alma, szőlő, eper, citrusfélék
Ezek a pektinben gazdag gyümölcsök is javasoltak gyakori fogyasztásra.
Szója
Például a tofu fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. 25 gramm szójafehérje fogyasztása 5 százalékkal csökkentheti a szervezetben az LDL-koleszterint.
Halak
A gyakran emlegetett omega-3 zsírsav segít az érrendszer és szív egészségének megőrzésében.
Az lehet a leghatékonyabb, ha többet közülük beillesztünk az étrendünkbe és rendszeresen fogyasztjuk. A megfelelő és változatos étrend az egészség egyik kulcsa!
Forrás: health.harvard.edu