Szembenézett a halállal.

Amerikában számon tartják a háborús veteránokat: már csak 389 292-en élnek abból a 16 millióból, akik a második világháborúban szolgáltak. Naponta 290 veterán hagyja itt a földi világot – egyre fogynak azok, akik még megjárták a frontot.

Jelenleg Lawrence Brook a legidősebb közülük – a férfi tiszteletreméltó kort tudhat magáénak: szeptemberben ünnepelte a 110. születésnapját!

Lawrence 5 saját és 5 nevelt gyermekkel, 12 unokával és 23 dédunokával büszkélkedhet. Az egykori őrvezető még ma is mozgékony, aktív.

Fotó: Gerald Herbert/AP

A nem mindennapi születésnapra 2019 szeptemberében került sor a New Orleans-i II. világháborús Nemzeti Múzeumban. Nem csak a családja köszöntötte, de más veteránok, katonák, elöljárók is részt vettek az eseményen. A matuzsálem süteménnyel és egy bájos női trió fellépésével ünnepelt.

Fotó: Chris Granger/The National WWII Museum

Az 1909-ben született férfi egy olyan egységben szolgált, amely Új-Guineában és a Fülöp-szigeteken állomásozott a háború idején. A küldetése cseppet sem volt veszélytelen. Egy alkalommal, amikor egy teherszállító géppel repültek Ausztráliából Új-Guineára, a repülő egyik motorja felmondta a szolgálatot. Hogy könnyítsenek a gépen, a rajta tartózkodók a rakomány nagy részét az óceánba dobták. Brooks úgy dobta ki a dobozokat, mintha az élete függött volna rajta, azonban így csak a pilótának és a másodpilótának elég ejtőernyő maradt a fedélzeten. Brooks azzal viccelődött a pilótának, hogy ha ugrik, akkor ő is megragadja és vele zuhan. Szerencsére azonban erre nem került sor. „Félelmetes pillanat volt” – eleveníti fel a veterán az emlékeket – „de megcsináltuk”.

Fotó: Gerald Herbert/AP

Brooks jelenleg a legidősebb élő amerikai háborús veterán. A rekorder Gustav Gerneth 114 évesen hunyt el 2019. október 22-én.