Jótékony flavonolok.

Nem mindegy, hogy mit eszünk! Főként akkor, amikor nyugtalanabb időszakot élünk. Egy új tanulmány szerint bizonyos ételek, italok fogyasztása mellett ilyenkor csökkenthetjük a stroke, a szívroham, a trombózis kockázatát.

A Birmingham-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a vérerek jobban működtek mentális stressz esetén, ha a vizsgált személy közben magas flavonoltartalmú kakaót fogyasztott. Eredményeiket a Nutrients folyóiratban publikálták.

A szívet és az ereket bélelő, vékony membránú sejtek hatékony működése csökkenti a perifériás érbetegségek, a stroke, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a veseelégtelenség, a tumornövekedés, a trombózis és számos vírusfertőzés esélyét. Ismert, hogy a mentális stressznek negatív hatása lehet a vérerek működésére. A mentális stressz azonnal növekedést eredményez a pulzusszámban és a vérnyomásban, de megnyilvánulhat az artériák átmeneti károsodásában is.

A flavonolban gazdag kakaó fogyasztása hatékony táplálkozási stratégia lehet a mentális stresszt követő átmeneti károsodások mérséklésében, valamint a stresszes időszakokban a véráramlás javításában. A flavonolok nagyon elterjedt vegyületek, számos zöldség és gyümölcs tartalmazza őket A kardiovaszkuláris előnyök ismeretében jobban tudunk a nehéz időszakokban figyelni arra, hogy mit eszünk, iszunk.

A randomizált vizsgálatban egészséges férfiak egy csoportja 90 perccel egy mentális stresszt okozó feladat elvégzése előtt flavonolban gazdag kakaót ivott. A kutatók megmérték az alkar véráramlását és a kardiovaszkuláris aktivitásukat, nyugalmi és stresszes helyzetben is, a kontrollcsoporttal együtt. A vérerek működését a stressz utáni 90 percben értékelték. Az eredmények alapján az erek működése kevésbé sérült, a véráramlás javult a kakaó hatására.

A stressz a ma emberének élethez hozzátartozik, szorosan összefügg a pszichológiai és fizikai egészséggel. Kikerülni nem, de kezelni tudjuk!

Az eredmények fontosak a mindennapos étrend meghatározásában. Érdemes tehát flavonolban gazdag ételeket fogyasztanunk a stresszes időszakban, főként almát, szőlőt, szedret, cseresznyét, málnát, körtét, zöld teát, finomítatlan kakaót, hüvelyeseket.