Buddhista központ.

A Sri Lankán található Rangiri Dambulla barlangtemplom egy élő buddhista szentély, amelyet 5 barlangból álló sorozat alkot.

Az 5 barlang méretben és díszítettségben is különbözik. A legnagyobb üreg 52 méter széles, 23 méter hosszú és kb. 7 méter magas. Alkonyatkor a bejárathoz fecskék gyűlnek, a csicsergő madarak megkapó látványt nyújtanak. A belső tereket a mai napig használják buddhista rituálék során.

A barlangokat Buddha életével kapcsolatos szobrok és festmények díszítik. A 153 Buddha szobor mellett uralkodókat, isteneket megjelenítőket is találunk. A falfestmények 2100 m2-t borítanak be. A hatalmas barlangi terek nincsenek fizikailag felosztva, hanem a szobrok tudatos elrendezése tagolja őket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Elise Hanna (@elisehanna) által megosztott bejegyzés

Dambulla a legnagyobb és legjobban megőrzött barlangtemplom komplexum Sri Lankán. A fölé tornyosuló szikla 160 méterrel a körülötte lévő síkság felett emelkedik. A környéken több mint 80 dokumentált barlangot találunk.

Dambulla kolostori együttese Sri Lanka, valamint Dél- és Délkelet-Ázsia vallásos művészetének kiemelkedő példája. Az őslakosok már a buddhizmus megjelenése előtt itt éltek, amit bizonyítanak a területen feltárt, kb. 2700 éves emberi csontvázakat rejtő sírok is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nattama Pongpairoj (@nattamalek42) által megosztott bejegyzés

Az erdőlakó buddhista szerzetesek a kb. i.e. 3. században már lakták ezeket az üregeket, akkor alapíthatták a komplexumot, amely az egyik legfontosabb kolostorként indult. Állítólag Valagamba alakította a barlangokat templommá az 1. században, amikor Anuradhapurából történt száműzetése után itt keresett menedéket a dél-indiai bitorlók elől 15 évig. Miután visszaszerezte a fővárost, a hálás király templomot alapított. Később sok más uralkodó hozzájárult ahhoz, hogy a barlangok jelentős vallási központtá váljanak. Nissanka Malla bearanyozta a barlangokat és mintegy 70 Buddha szobrot készíttetett 1190-ben. A folyamatos uralkodói patronálás hatására a barlangok számos átalakuláson mentek át, mire elnyerték a jelenlegi belső formájukat a 18. században.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Thushara Nishshanka (@thushara_nish) által megosztott bejegyzés

A sziklába vízelvezető vájatokat véstek, hogy a tövében búvó barlangok belső tereit szárazon tartsák. 1938-ban a boltíves oszlopokkal és oromzatos bejáratokkal díszítették a szentélyt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mattia Tarelli (@mattiatarelli) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Su (@c.what.su.sees) által megosztott bejegyzés