Séta a lombok alatt.

Ha a fák mesélni tudnának, sok mindent elmondhatnának nekünk a főváros történetéből. Főként azok a matuzsálemek, amelyek már jó néhány évtizede, netán évszázada Budapesten élnek, látták a város fejlődését, hajdan volt korok urait és kisembereit.

Szerencsére a Főkert Zrt. összegyűjtötte azokat a nevezetes fákat, amelyek a fővárosunkban találhatók. Érdemes felkeresni ezeket a különleges növényeket egy kirándulás, séta keretében!

Ki gondolná, hogy egy ritkaságnak számító libanoni cédrus nő valahol Budán, vagy hogy egy 250 éves japánakác él a budai várlejtőn? A nevezetes fáknak nem csak a lelőhelyét tudhatjuk meg, de megismerhetjük az izgalmas háttértörténetüket is. Ezek a mesék szorosan összekapcsolódnak Budapest történelmével. Akad olyan fa, amelyről azt terjesztik, hogy Fedák Sári ültette. Egy másik matuzsálemet már egy 1862-es akadémiai előadáson is úgy emlegettek, mint a várkert legnagyobb fáját. De itt van köztük a főváros legöregebbnek vélt fája, egy hárs is, amire egy magánkertben vigyáznak.

Érdemes barangolni Budapest nevezetes fái között, virtuálisan és a valóságban is!

A fák listáját és történetét itt találjuk: