Vízi menedék.

Amszterdamot átszövik a csatornák, kanálisok, így nem meglepő, hogy rengeteg hajó sorakozik a vízen. Számos közülük nem csupán közlekedésre használatos, de úgynevezett lakóhajó. A vízen élés Amszterdam történelmi, kulturális öröksége és megoldást jelent a lakhatási gondokra is, mivel a szárazföldi épületek száma korlátozott. A hajókon többnyire kétlábúak élnek, de akad olyan bárka is, amely egy sereg négylábú számára jelenti az otthont.

A történelmi Herengracht negyedében megbúvó Poezenbooton kb. 50 cica éldegél.  A macskamenedék története 1966-ban kezdődött, amikor Henriette van Weelde a csatorna partján lévő lakásban kezdett a rászoruló cicusokról gondoskodni. Mivel hamar kinőtte a helyet, új terület után nézett.

Fotó: Annie Cooper

Noha manapság a lakóhajók ára igen boros, akkoriban még viszonylag olcsón tudott a nő egy hajót venni. Itt önkéntesek segítségével folytatta a cicák mentését és gondozását.

Napjainkban a macskahajó kizárólag adományokból tartja fenn magát. Ideiglenes kóbor cicákat is befogadnak, amíg szerető gazdit nem találnak nekik, 14 cicus viszont állandóan itt lakik.

Fotó: Annie Cooper
Fotó: Annie Cooper
Fotó: Annie Cooper

A macskák ugyan általában nem rajonganak a vízért, de úgy tűnik, hogy a Poezenboot lakóit ez nem zavarja. A hálóval lezárt balkonon még napozni is tudnak, ha akarnak.

A bárka a látogatók előtt is nyitva áll, örömmel fogadnak adományokat is.

Fotó: Annie Cooper

A cicák egy része rossz sors elől menekült ide, volt olyan állat, amelyiket éheztettek vagy bántottak. Éppen ezért nem minden lakó barátságos. A személyzet tud felvilágosítást adni arról hogy melyik macskát lehet simogatni, cirógatni.

További információ: depoezenboot.nl

Kiemelt kép: Antony Stanley/Flickr