Luxus, pazarlás.

A Michigani Egyetem kutatói által publikált új, átfogó tanulmány az amerikai lakosok üvegházhatású gáz kibocsájtását vizsgálja. Ez az első olyan összegzés, amely összefüggéseket keres a kibocsájtás, az energiafelhasználás, valamint a lakóhely, jövedelmi viszonyok között.

A kutatások alapján a gazdag, jómódban élő amerikaiak játsszák a legjelentősebb szerepet a globális klímaváltozás előidézésében, mintegy 25%-kal több üvegházhatású gázt termelve, mint a szegényebb rétegek. Az óriási villák, kastélyok ugyanis a világításhoz, fűtéshez, hűtéshez is rengeteg energiát pazarolnak.

Noha a házak egyre energiatakarékosabban épülnek, a háztartások energiafelhasználása és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsájtása mégsem csökken számottevően.

Az USA-ban a gázkibocsájtás 20%-a háztartásokból érkezik. Egyértelmű, hogy ennek csökkentéséhez az elektromos áram fogyasztásunkat és a fűtésre, hűtésre fordított energiamennyiséget kellene mérsékelni. Kisebb, fenntarthatóbb, környezetbarátabb otthonokra lenne szükség.

Az analízis során 93 millió háztartás adatait vizsgálták. A házak korát, típusát és fűtési módszerét figyelembe véve elemezték az elektromos hálózat és a jövedelem hatását a háztartás kibocsájtására.

A lakások mellett a gazdagok életmódja is jelentősen hozzájárul a klímaválság fenntartásához.

Elég a közlekedésre gondolnunk: a magánrepülők, óriási hajók és terepjárók jövés-menése, a rengeteg luxusút cseppet sem mondható környezetbarátnak. Az élelmezés, a különféle divatos étrendek tartása, a Föld másik végén termő élelmiszerek beszerzése sem segíti a fenntartható fejlődést. Egy kutatás során 86 ország adatait elemezték és azt találták, hogy a kevésbé tehetős 10% kb. 20-szor kevesebb energiát fogyaszt ezen a területen, mint a legvagyonosabb 10%-ba tartozók.